Magazín | Cafe Eternity
k58c6bd83a75a5-sirup-do-kavy.png

Sirup do kávy aneb netradiční chutě kávy

Ochucené kávy jsou hitem poslední doby u nás i v zahraničí. Pijete-li kávu každý den a už vám zevšedněla, můžete si zpříjemnit pití kávy netradičními ochucovadly, které povznesou tento nápoj na naprosto jinou úroveň. Kávové sirupy a koření navodí pohodovou atmosféru a dodají kávě ojedinělou chuť. Vyzkoušet můžete také svůj oblíbený alkohol.

n58c6c1562398d-robusta-a-espresso.png

Robusta a espresso

Často slýcháváme jak je Robusta důležitá v espresso směsi. Teda v gurmánské espresso směsi, kde se nehledí na cenu a Robusta se nepřidává do směsí z finančního hlediska. Většinou se dovíme, že Robusta zvyšuje objem pěny a její stálost-životnost. Pro potvrzení či vyvrácení tohoto tvrzení jsme se rozhodli udělat malý experiment.

l58c6c3c194369-robusta-a-espresso-1.png

Potřebujete vlákninu?

Dejte si kávu!
Nová studie ukazuje, že káva může být zdrojem dietní vlákniny, ale to neznamená přestat jíst ovoce a zeleninu.
Dobrá zpráva pro milovníky kávy: šálek kávy má pro nás více než jeden požitek. Studie ukazuje, že vařená káva obsahuje rozpustnou vlákninu, kterou můžeme najít v ovesných vločkách nebo jablkách. Tato vláknina pomáhá tělu absorbovat důležité živiny, podporuje zažívání a hlídá cholesterol.

658cfb6f47c949-kontrola-kavy.png

Cukrovka, rakovina, demence

Před čím vším nás může ochránit káva a jaké důležité složky obsahuje?

Nová studie uvádí, že nás pití kávy může ochránit před cukrovkou, demencí a některými druhy rakoviny. Při pravidelné konzumaci v přiměřeném množství může být skutečně prevencí proti rakovině tlustého střeva a jater.

gal-5.jpg

Víte, že...?

Kofein je nejdůležitější účinná látka v kávě, v normálním množství pro zdravého člověka je absolutně neškodný.

Káva může pomoci při trávení. U mnohých lidí působí ranní šálek kávy díky stimulačním účinkům kofeinu a některých látek povzbudivě na trávení.

e58b937f563bcf-charakteristika-kavy-1200x628.png

Charakteristika kávy

Vše závisí na několika faktorech srážkách, slunci, sklizni, přepravě, pražení a taky přípravě kávy. Ve světě kávy je více výjimek než pravidel. Jako například kávy z Havaje a karibské oblasti nesplňují geografická kriteria pro pěstování gurmánské kávy. 

u58b93908af984-degustace-kavy-1200x628.png

Degustace kávy

Stejně jako víno degustujeme také kávu. Takto vsrknutou kávu ovšem nepolykáme. Musíme ji vyplivovat, protože kofein utlumuje naše vnímání a schopnost rozpoznat chutě kávy.

i58b93b1183b8e-pojmenovani-kavy-1200x628.png

Pojmenování kávy

Jaké informace bychom měli znát o kávě? Zde uvádím několik charakteristik, podle kterých je možno kávu pojmenovat. Minimálně bychom měli znát o jakou odrůdu kávy se jedná.

r58cfb141bceb5-skladovani-kavy-2-350x-293.png

Skladování kávy

Zjednodušeně můžeme říct, že se káva pěstuje na všech kontinentech. Dozrávání však na různých kontinentech nastává v rozdílnou dobu. Zelená káva při správném skladování, vydrží v dobré kvalitě i několik let. Je třeba však upozornit, že některá káva vydrží jen 6 až 12 měsíců. Poté částečně ztrácí aciditu. Tato káva se potom podle italských expertů dá používat na espressa.

w58cfb2abcfa36-2017-03-20-1143.jpg

Balení kávy

Čerstvě upražená káva produkuje plyn CO2, a proto by neměla být balena do uzavřeného sáčku či kontejneru. Káva se nejčastěji nechá odstát (případně se pomele), a poté se zabalí. Nutno zde dodat, že by se měla začít pít až po 2–3 dnech, teda po ustálení chemických reakcí v upraženém zrnu.

Naše společnost používá revoluční balící systém vynalezený italským inženýrem L. Goglio, který zabraňuje vpouštění vzduchu do sáčku a umožňuje vypouštění zmíněného CO2. Pokud by oxid uhličitý neměl kudy „uniknout“, nastala by exploze sáčku.