Ochucené kávy jsou hitem poslední doby u nás i v zahraničí. Pijete-li kávu každý den a už vám zevšedněla, můžete si zpříjemnit pití kávy netradičními ochucovadly, které povznesou tento nápoj na naprosto jinou úroveň. Kávové sirupy a koření navodí pohodovou atmosféru a dodají kávě ojedinělou chuť. Vyzkoušet můžete také svůj oblíbený alkohol.
Číst celý článek
Často slýcháváme jak je Robusta důležitá v espresso směsi. Teda v gurmánské espresso směsi, kde se nehledí na cenu a Robusta se nepřidává do směsí z finančního hlediska. Většinou se dovíme, že Robusta zvyšuje objem pěny a její stálost-životnost. Pro potvrzení či vyvrácení tohoto tvrzení jsme se rozhodli udělat malý experiment.
Číst celý článek
Dejte si kávu!
Nová studie ukazuje, že káva může být zdrojem dietní vlákniny, ale to neznamená přestat jíst ovoce a zeleninu.
Dobrá zpráva pro milovníky kávy: šálek kávy má pro nás více než jeden požitek. Studie ukazuje, že vařená káva obsahuje rozpustnou vlákninu, kterou můžeme najít v ovesných vločkách nebo jablkách. Tato vláknina pomáhá tělu absorbovat důležité živiny, podporuje zažívání a hlídá cholesterol.
Před čím vším nás může ochránit káva a jaké důležité složky obsahuje?
Nová studie uvádí, že nás pití kávy může ochránit před cukrovkou, demencí a některými druhy rakoviny. Při pravidelné konzumaci v přiměřeném množství může být skutečně prevencí proti rakovině tlustého střeva a jater.
Číst celý článek
Kofein je nejdůležitější účinná látka v kávě, v normálním množství pro zdravého člověka je absolutně neškodný.
Káva může pomoci při trávení. U mnohých lidí působí ranní šálek kávy díky stimulačním účinkům kofeinu a některých látek povzbudivě na trávení.
Číst celý článek
Vše závisí na několika faktorech srážkách, slunci, sklizni, přepravě, pražení a taky přípravě kávy. Ve světě kávy je více výjimek než pravidel. Jako například kávy z Havaje a karibské oblasti nesplňují geografická kriteria pro pěstování gurmánské kávy.
Číst celý článek
Stejně jako víno degustujeme také kávu. Takto vsrknutou kávu ovšem nepolykáme. Musíme ji vyplivovat, protože kofein utlumuje naše vnímání a schopnost rozpoznat chutě kávy.
Číst celý článek
Jaké informace bychom měli znát o kávě? Zde uvádím několik charakteristik, podle kterých je možno kávu pojmenovat. Minimálně bychom měli znát o jakou odrůdu kávy se jedná.
Číst celý článek
Zjednodušeně můžeme říct, že se káva pěstuje na všech kontinentech. Dozrávání však na různých kontinentech nastává v rozdílnou dobu. Zelená káva při správném skladování, vydrží v dobré kvalitě i několik let. Je třeba však upozornit, že některá káva vydrží jen 6 až 12 měsíců. Poté částečně ztrácí aciditu. Tato káva se potom podle italských expertů dá používat na espressa.
Číst celý článek
Čerstvě upražená káva produkuje plyn CO2, a proto by neměla být balena do uzavřeného sáčku či kontejneru. Káva se nejčastěji nechá odstát (případně se pomele), a poté se zabalí. Nutno zde dodat, že by se měla začít pít až po 2–3 dnech, teda po ustálení chemických reakcí v upraženém zrnu.
Naše společnost používá revoluční balící systém vynalezený italským inženýrem L. Goglio, který zabraňuje vpouštění vzduchu do sáčku a umožňuje vypouštění zmíněného CO2. Pokud by oxid uhličitý neměl kudy „uniknout“, nastala by exploze sáčku.
Číst celý článek