Magazín

Káva DATERRA

Vrcholná kvalita kávy, špičkové technologie, vývoj a výzkum, pozornost k životnímu prostředí a sociální cítění v celé historii farmy Daterra z ní dělá jednoho z nejlepších a nejznámějších producentů kávy na světě. 

Daterra usiluje o zlepšení kvality života zaměstnanců a práce bez dětí je zde samozřejmostí. Rozděluje se o profit, má vlastní zdravotní systém, dopravu pro zaměstnance nebo denní péče o děti zaměstnanců.

Káva Daterra je vždy volbou mistrů baristů na světových soutěžích.

Číst celý článek

Michal Křižka BARISTA

Jedná se o jednodenní semináře „Profesionální obsluha hostů pro číšníky a servírky" v rámci Asociace Hotelů a restaurací ČR.

V případě zájmu můžete v rámci kurzu vidět skladování zelené kávy, ukázku pražení a balení.

Seminář je určen pro: majitele/manažery restaurací a obsluhující personál.

Číst celý článek

Sirup do kávy aneb netradiční chutě kávy

Ochucené kávy jsou hitem poslední doby u nás i v zahraničí. Pijete-li kávu každý den a už vám zevšedněla, můžete si zpříjemnit pití kávy netradičními ochucovadly, které povznesou tento nápoj na naprosto jinou úroveň. Kávové sirupy a koření navodí pohodovou atmosféru a dodají kávě ojedinělou chuť. Vyzkoušet můžete také svůj oblíbený alkohol.

Číst celý článek

Robusta a espresso

Často slýcháváme jak je Robusta důležitá v espresso směsi. Teda v gurmánské espresso směsi, kde se nehledí na cenu a Robusta se nepřidává do směsí z finančního hlediska. Většinou se dovíme, že Robusta zvyšuje objem pěny a její stálost-životnost. Pro potvrzení či vyvrácení tohoto tvrzení jsme se rozhodli udělat malý experiment.

Číst celý článek

Potřebujete vlákninu?

Dejte si kávu!
Nová studie ukazuje, že káva může být zdrojem dietní vlákniny, ale to neznamená přestat jíst ovoce a zeleninu.
Dobrá zpráva pro milovníky kávy: šálek kávy má pro nás více než jeden požitek. Studie ukazuje, že vařená káva obsahuje rozpustnou vlákninu, kterou můžeme najít v ovesných vločkách nebo jablkách. Tato vláknina pomáhá tělu absorbovat důležité živiny, podporuje zažívání a hlídá cholesterol.

Číst celý článek

Cukrovka, rakovina, demence

Před čím vším nás může ochránit káva a jaké důležité složky obsahuje?

Nová studie uvádí, že nás pití kávy může ochránit před cukrovkou, demencí a některými druhy rakoviny. Při pravidelné konzumaci v přiměřeném množství může být skutečně prevencí proti rakovině tlustého střeva a jater.

Číst celý článek

Víte, že...?

Kofein je nejdůležitější účinná látka v kávě, v normálním množství pro zdravého člověka je absolutně neškodný.

Káva může pomoci při trávení. U mnohých lidí působí ranní šálek kávy díky stimulačním účinkům kofeinu a některých látek povzbudivě na trávení.

Číst celý článek

Charakteristika kávy

Vše závisí na několika faktorech srážkách, slunci, sklizni, přepravě, pražení a taky přípravě kávy. Ve světě kávy je více výjimek než pravidel. Jako například kávy z Havaje a karibské oblasti nesplňují geografická kriteria pro pěstování gurmánské kávy. 

Číst celý článek

Degustace kávy

Stejně jako víno degustujeme také kávu. Takto vsrknutou kávu ovšem nepolykáme. Musíme ji vyplivovat, protože kofein utlumuje naše vnímání a schopnost rozpoznat chutě kávy.

Číst celý článek

Pojmenování kávy

Jaké informace bychom měli znát o kávě? Zde uvádím několik charakteristik, podle kterých je možno kávu pojmenovat. Minimálně bychom měli znát o jakou odrůdu kávy se jedná.

Číst celý článek