Jak připravit Irskou kávu | Cafe Eternity
45835906e8fac7-jak-pripravit-pravou-irskou-kavu.png

Irská káva aneb jak připravit pravou Irskou kávu

Chcete vědět jak si připravit kvalitní Irskou kávu nebo co by Irská káva neměla obsahovat? Pak čtěte dál.

Pravá irská káva. Při vyslovení těchto slov každý zarytý kávomilec slastně přivírá oči. Lahodné spojení kvalitní filtrované kávy s poctivou irskou whiskey a s chladnou jemně šlehanou smetanou je prostě kombinace, která vás posadí na zadek.

Co je irská káva?

Možná trochu netradičně začneme tento odstavec informací, co rozhodně NENÍ irská káva.

Mnozí z vás se již jistě osobně setkali v kavárně či restaurací s některou z verzí „irské kávy“, kterou kavárník vyrobil z espressa a horké vody. V horším případě rovnou z verze klasického českého turka. V tom nejděsivějším scénáři z instantní kávy, což už je skoro na pohlavek.

Do kávy poté kavárník nalil jakoukoliv whiskey nebo bourbon a nahoru dal slušnou porci rostlinné šlehačky ve spreji, hlavně ať to pěkně vypadá.

Takto tedy OPRAVDU NE!!!

Základem je kvalitní káva, připravená filtrováním, pravá irská whiskey, třtinový cukr a fest tučná smetana.

Pravá irská káva je přitom jeden z nejlahodnějších koktejlů vůbec. Tato varianta je nejčastěji podávána ve speciálních silnostěnných sklenicích se stopkou bez ucha. Nápoj obsahuje do 2,3 dl tekutiny, která je tvořena kvalitní filtrovanou kávou, třtinovým cukrem a cca 2-4 cl pravé irské whiskey. Na povrchu je lehce vyšlehaná studená smetana.

Výčet základních surovin již napovídá, s jak kvalitním a chutným nápojem máte tu čest. A napovídá i něco o chuti, která se dá ovlivnit směrem nahoru i dolů právě volbou základních surovin.

Příprava irské kávy

  1. Připravte si sklenici o objemu cca 230 ml, kterou nahřejte horkou vodou
  2. Souběžně s tím si připravte čerstvou filtrovanou kávu. V domácích podmínkách můžete ideálně využít aeropress nebo French press.
  3. Do vyhřáté sklenice přidejte 2 kávové lžičky třtinového cukru a zalejte je právě připravenou filtrovanou kávou přibližně 2,5–3,5 cm pod horní okraj sklenice.  
  4. Připravte si 2–4 cl pravé irské whiskey a přidejte do kávy. Osvědčily se typicky irské whiskey Tullamore Dew nebo Jameson
    TIP: 4 cl whiskey jsou v horkém nápoji možná až příliš výrazné, ale vše záleží na vaší chuti
  5. Vyšlehejte dobře vychlazenou 30% smetanu metličkou nebo mixérem. Přitom by smetana neměla být vyšlehána úplně do husta. Sníh opravdu nepotřebujete. Jen do konzistence, připomínající velmi hustou bílou barvu. Ideálně tak, aby se po styku s horkou vodou nepotopila, ale plavala na povrchu.
  6. Po vyšlehání smetany ji velmi pomalu nalijte na hladinu horké kávy těsně pod okraj sklenice. Můžete k tomu využít i lžičku a našlehanou smetanu lít do kávy přes ní. Našlehaná smetana obsahuje spoustu miniaturních bublinek vzduchu, takže plave po hladině a zároveň skvěle uchovává teplotu kávy.

 

Perfektní videonávod na lití smetany připravil ve svém gastro blogu pan Cuketka.

Co nedělat

  • Pokuste se vždy využít čerstvou kávu. Častým nešvarem je využití espressa a jeho zředění horkou vodou. Na výslednou chuť to má však zásadní vliv. Aeropress je díky svému objemu ideální volba.
  • Nepoužívejte na přípravu irské kávy tradičního českého turka – je to zlo!
  • Nepoužívejte šlehačku ve spreji. Je zpravidla velmi hustá a málo tučná = málo chutná. Rostlinné šlehačky ve spreji ani nezmiňujeme. Opravdu chcete vaši irskou kávu pít s řepkovým olejem?
  • NEMÍCHAT – kouzlo pravé irské kávy spočívá v pití horké a whiskou ochucené kávy přes hustou chladnější smetanovou pěnu. Smícháním se připravíte o nesmírný požitek, který jemná vyšlehaná smetana způsobuje na jazyku při smíchání s pořádně říznou kávou.