French Pressu | Cafeeternity.cz | Cafe Eternity
y5824725d2fdae-french-press-1.png

French Press

French Press je další z alternativních možnosti přípravy skvělé kávy u vás doma. Připravili jsme pro vás popis, tipy a jednoduchý návod k přípravě kávy touto metodou.

V domácích podmínkách je French Press prakticky nejrychlejší metoda přípravy kávy. Je přitom geniálně jednoduchá. Zejména v ranním shonu oceníte snadnou obsluhu, která strčí do kapsy i mnohem sofistikovanější pomůcky. 

French Press je skvělý pro testování výběrových jednodruhových káv jako je arabica nebo brazilská káva, protože máte celý proces přípravy kávy plně pod kontrolou a eliminujete tak chyby, které mohou vzniknout při jiné přípravě kávy. French Press obvykle seženete v objemu 1000 ml nebo ještě lépe 350 ml.

Výhody French Pressu

  • Snadná obsluha.
  • Vše pod vaší stálou kontrolou.
  • Káva bez nepříjemných příchutí po kovu, papírovém filtru apod.
  • Rychlé čištění.

Nevýhody

  • Na dně šálku zpravidla zůstává při jemném mletí na dně malé množství sedliny – ne každý ji ocení.
  • Hrubé mletí vyžaduje kvalitní mlýnek na kávu – což ostatně doporučujeme vždy. 

Příprava kávy ve French Pressu

Káva z French Pressu je skutečný požitek při dodržení několika základních postupů. Pokud je dodržíte, dostanete nápoj, který vás nakopne svou intenzivní vůní i chutí.

French Press


Hrubost mletí kávy pro French Press

Je odlišná, než při přípravě v domácích kávovarech. Kvůli (zpravidla) nerezovému sítku a jemnosti jeho otvorů je nutné mlít kávová zrna více nahrubo. Přibližně na velikost pískového cukru. Stejnoměrně hrubé namletí umožní kávě rovnoměrnou extrakci. Za to se vám odmění velmi výrazným tělem a perfektně vyváženou chutí.

Existují i názory, že hrubost mletí by měla být jen o něco větší než oka sítka vašeho French Pressu. Ale upřímně, zkuste to odhadnout.  

Postup přípravy:

  1. Připravte si čerstvě namletou hrubou zrnkovou kávu – cca 32-35 g na 500 ml vody a vložte jí do perfektně čisté skleněné nádoby French Pressu.
  2. Ve varné konvici přiveďte vodu k varu a nechejte jí odstát přibližně 40 - 50 vteřin. Voda tak získá teplotu v rozmezí 92-95°C.
  3. Horkou vodu vlijte bouřlivě do skleněné nádoby. Káva se tak prudce a rychle promíchá, až vytvoří na svém povrchu silnou krustu. Tento proces se také poeticky nazývá „vzkvétání“ a způsobuje ho oxid uhličitý, který se z kávy prudce uvolňuje. Od této chvíle měřte dobu extrakce kávy. Extrakce zabere zhruba 2,5 minuty a NIKDY by neměla přesáhnout 4 minuty.
  4. Na French Press nasaďte víko se sítkem v poloze nahoře. Tak zachováte správnou teplotu vody pro extrakci co nejdéle.
  5. Po jedné minutě sundejte víko a kávou velmi opatrně zamíchejte, abyste všechnu kávu dostali až na dno nádoby. Poté opět nasaďte víko. Podle vašeho uvážení v této fázi odstraňte krustu. Odstranění kávové krusty necháme na vás. Každý „kávomilec“ ocení jinou chuť výsledné kávy a množství sedliny na dně šálku.
  6. Po uplynutí dalších 90 vteřin, maximálně však čtyř minut, začněte opatrně tlačit sítko French Pressu dolů ke dnu. Zabere vám to asi deset vteřin. Snažte se zajistit, aby byla osa stále rovná a sítko perfektně přiléhalo ke stěnám nádoby.
  7. Kávu okamžitě přelijte do šálků, dekantéru nebo konvičky. Přelouhovaná káva pod sítkem dovede velmi rychle zničit vaši snahu o vynikající kávu a znepříjemnit den.

Tipy pro tu nejlepší kávu z French Pressu

  • Kávu nezalévejte NIKDY vroucí vodou. Jemněji pražená kávová zrna zalévejte vodou o vyšší teplotě než tmavě praženou kávu. 93 – 94 °C je optimální.
  • Dražší mlýnek na kávu zaručuje stejnoměrnější hrubost a menší prašnost kávy. Méně jí vám tak zůstane v šálku.
  • Netlačte příliš na sítko. Určitě se nechcete dočkat horké kávové sprchy.
  • Zkuste experimentovat s vodou a otestujte kohoutkovou i balenou vodu. Voda výrazně mění chuť kávy a je škoda se připravit o mnohdy zajímavé chuťové zážitky. 
Můžete se také podívat na další alternativu a tou je příprava kávy za pomoci Aeropressu jedná se také o rychlou metodu přípravy chutné kávy. Kávu vám nameleme dle vašich požadavků a potřeb.