Turecká káva | Cafe Eternity
IMG-2055.jpeg

Turecká káva

Příprava turecké kávy není tak jen obyčejným vařením nápoje, ale spíše mistrovským rituálem, který by si zasloužil svůj vlastní šamanský tanec. Představte si sebe jako kouzelníka, který s několika jednoduchými ingrediencemi a trochou trpělivosti vytvoří nápoj, který má schopnost probudit mrtvé a poskytnout pocit povznášejícího blaženství. Tak toto je turecká káva!

Jako první věc, kterou budete potřebovat, je turecký džezva. Je to malý kotlíček se širokým spodkem, úzkým hrdlem a dlouhou rukojetí. Pokud jej nemáte, můžete použít malý hrnec, ale pak se připravte na posměšky od každého Turečana, na kterého narazíte. 

Dalším krokem je pořízení nejjemněji mleté kávy, jakou jen najdete. Pokud je káva mletá tak jemně, že byste ji mohli zaměnit za prach na stole, pak jste na dobré cestě.

Přidávání cukru do turecké kávy je otázkou osobní preference a může znamenat rozdíl mezi přáteli a nepřáteli. Někteří lidé se rozhodnou pro použití cukru, zatímco jiní by raději riskovali zubní kaz, než aby svou kávu zkazili sladkostí.

Když máte vše připraveno, nastává ta nejtěžší část - vaření. Turecká káva se musí vařit velmi pomalu a opatrně. Příliš rychlé vaření způsobí, že se na povrchu tvoří pěna, která je základem pro dobrý výsledný produkt. Příliš pomalé vaření a káva bude připomínat asfalt po prudkém dešti.


A teď pro samotnou přípravu:

1. Do džezvy vložte tolik vody, kolik šálků kávy chcete připravit. K měření můžete použít samotný šálek na kávu.

2. Přidejte 1 až 2 čajové lžičky (podle chuti) jemně mleté kávy na šálek vody.

3. Pokud chcete, přidejte cukr - obvykle 1 až 2 čajové lžičky na šálek.

4. Pomalu a opatrně začněte ohřívat džezvu. Hlavní je, aby se káva nepřipálila.

5. Jakmile se na povrchu začne tvořit hnědá pěna, odstraňte džezvu z ohně.

6. Opatrně odeberte pěnu a rozdělte ji do šálků.

7. Džezvu vraťte na oheň a nechte ji, aby se znovu začala tvořit pěna.

8. Jakmile se pěna znovu vytvoří, nalijte kávu do šálků, kde už je pěna.

9. Nyní si můžete vychutnat svou dokonale připravenou tureckou kávu.

10. Pozor, na dně šálku zůstane kávová sedlina, kterou byste neměli vypít.


A to je ono, mistrovský rituál přípravy turecké kávy!



Myslíme si, že vám zachutná i...