Nejlepší brazilky jsou v Albrechticích | Cafe Eternity
img-4076-optimized-1-.jpg

Nejlepší brazilky jsou v Albrechticích

Brazilská káva je u nás v Cafe Eternity vůbec nejprodávanější. Díky čemu je v Albrechticích i ve světě takto oblíbená?

Brazilská káva je u nás v Cafe Eternity vůbec nejprodávanější. Máme pro zrnka z této země i samostatný sáček s vlastní grafikou a vždy alespoň 4 druhy na výběr (v tuto chvíli rovnou 6 a budou i další). 

Proč tomu tak ale je, že zákazníky lákají poklady právě z této země? Možná za to může legendární hláška „Máte někdo chuť na pravou brazilskou kávu?“ z filmu Kulový blesk. Spíše se ale přikláníme k následujícím faktorům:

Brazílie produkuje 1/3 světových zásob s kávou. Tedy 44 200 000 kávových žoků (pytel velkých rozměrů). Na druhém místě je Vietnam s 27 500 000 kávovými žoky, ale zde se jedná primárně o odrůdu Robusta, a tak ji s Brazílií nemůžeme srovnávat. Třetí v pořadí se drží Kolumbie s kávovými žoky o počtu 13 500 000. Převažuje však odrůda Arabika a tu s Brazílií opět nelze porovnávat.

Brazilská káva je všude. Najdeme ji jako levnou nekvalitní kávu, ale také jako dražší, výběrovou. Znalost dodavatele proto hraje při výběru hlavní roli. Sečteno, podtrženo, s brazilskou kávou se setkal už každý. 9 z 10 lidí popíše svou oblíbenou kávu tak, jako by odborník popsal kávu brazilskou.

Faktem také je, že pozici nejoblíbenějšího kávového nápoje ve světě vyhrává espresso. Lidi ho milují, a právě brazilská káva chutná v espresso podobě nejlépe. Nezapomeňme, že se dává také do mléčných, míchaných a ledových kávových nápojů.




Brazilská káva má malou až minimální aciditu (kyselost). Všeobecně lidi aciditní kávy rádi nemají. Koneckonců, „kyselá“ je v gastronomii negativní pojem. V chuťovém profilu brazilek najdeme sladkou mléčnou čokoládu, belgickou hořkou čokoládu, kakao i oříšky. Vyniká také svou sladkostí, kterou zapříčiňuje klasické brazilské zpracování kávy přírodní cestou. V neposlední řadě ji lidé opakovaně kupují pro dokonalou pěnu, sametovou hutnost a čokoládovou dochuť.

V Cafe Eternity se soustředíme pouze na pražení kávy, nic jiného. Naší specializací je espresso a jednodruhová Arabica. Mít vynikající espresso znamená mít výbornou Brazílii. Brazilskou kávu pražíme na 9.,10. a 11. stupeň pražení, přičemž každý bod na stupnici reprezentuje 1 °C výsledné teploty při pražení. Naše škála pražení má 14 bodů, tedy 14 °C rozdílné výsledné teploty. Od stupně 9 se káva stává silnější, výraznější a v nápoji začíná být cítit lehká hořkost.

Naše brazilky podle stupně pražení:

Stupeň 9

Brazil Cerrado Dulce, Brazil Sweet 19, Brazil Eternity Perla: zlatá střední cesta. Praženo na stupeň, kde končí acidita a začíná lehká hořkost. Ucítíte sladkou chuť, čokoládu a oříšek.

Stupeň 10

Brazil Yellow Bourbon: horký favorit našich zákazníků. Minimální acidita (kyselost), dobře rozpoznatelná hořkost belgické čokolády z ní dělá silnější a výraznější kávu. Největší benefit bude mít v domácím automatickém espresso kávovaru.

Stupeň 11

Brazil DARK Duas Barras a Brazil BLACK Samba: má z našich brazilek největší grády. Pro příznivce silných káv ideální volba. Díky tomu, že vydrží vysoké teploty při pražení, patří mezi nejkvalitnější zrna na našem skladě. A ta jedinečná chuť pravé čokolády…

V Cafe Eternity je perfektně připravené espresso samozřejmostí, proto máme variaci brazilských káv různých druhů, pražených k dokonalosti. 

Myslíme si, že vám zachutná i...