Jak káva v supermarketu obstála? | Cafe Eternity
super.jpeg

Jak káva v supermarketu obstála?

Jak káva v supermarketu obstála?

Často slýchávám: ‘'Já tam stejně nic nepoznám, nejsem odborník, tak to je jedno’'

A je to jedno? Opravdu člověk nic nepozná?

Jak káva v supermarketu obstála?

Často slýchávám: ‘'Já tam stejně nic nepoznám, nejsem odborník, tak to je jedno’'

A je to jedno? Opravdu člověk nic nepozná?

Možná nepozná to co trénovaný degustátor kávy, konkrétní chutě…., ale určitě dokáže poznat hořkou, sladkou nebo kyselou chuť. Ale co je důležité pozná, zda je káva přijemná, chutná nebo jestli mu na kávě něco vadí a nesedí. A to je to, oč tu běží.

Co určitě každý zákazník pozná jsou peníze. A tak se pojďme prvně zaměřit na finance.

V marketech můžeme najít kávu v rozmezí od 150 Kč/kg - 1200 Kč/kg.

Balení 1kg jsme v průměru viděli nejvíce od 400 Kč/kg do 600 Kč/kg, u půl-kilovek si obchodníci oblíbili cenu 329 Kč/kg, ale viděli jsme několik druhů v tomto balení mezi 200-300 korun.

Kolumbii a Brazílii jsme našli v balení 500g za 299-339 korun.

A nakonec prémiové čtvrt-kilovky za 259-299 korun.

Pokud bych si chtěl koupit prémiových 250g kávy, tak u nás v Cafe Eternity jsme levnější. Máme rozmezí 150-210 korun u všech káv. K tomu pak jednu opravdu drahou kávu z Ethiopie za 249 kč/250g.

A jak u nás vycházejí kilová balení? V rozmezí 500-700 korun.

Bavíme se zde zatím jen o ceně, ale už mohu říct, že káva v marketech není nejlevnější a naše pražírna Cafe Eternity krásně konkuruje v ceně.

Bohužel pro nás, naštěstí pro zákazníka.

Cena není totiž to, co přiměje zákazníka ke koupi kávy u nás. Zaměřujeme se na výběrovou kávu, pražíme po objednání zákazníkem. Čerstvost, dohledatelnost kávy, informace o kávě je naše doména. Samozřejmě chuť je velice individuální, ale pomocí našich špičkových filtru (vyhledávání) kávy může i laik vybrat to pravé pro sebe.

Zakoupili jsme několik vzorků kávy v rozmezí od 500-1000 Kč/kg.

• U všech káv až na jednu byl označen datum pražení letošní rok. Jen jedna káva byla napražená v minulém roce.

• 100% arabica byla označena vždy, tam kde byl mix s robustou jsme označení nenašli.

• Všude až na jednu kávu bylo uvedeno doporučení na způsob přípravy.

• Kvalita obalu byla nadstandardní.

• Všude jsme našli intenzitu, neboli stupeň pražení. Myslíme si, že se lze podle tohoto orientovat.

• Nikde jsme nenašli světle praženou kávu.

• Nenašli jsme informaci o jakou arabiku se jedná

Kvalita popisu a obalu je velice dobrá. Moc češtiny tam sice v některých případech nebylo, ale obrázek nám pomohl a navíc umíme anglicky a trošku polsky.

Co se týká pražení, vše bylo praženo více do tmavší barvy než u nás v pražírně Cafe Eternity. U nás pražíme do 14 stupňů, kde 9 stupeň je pomyslná hranice kde končí kyselost a začíná hořkost. Máme také tmavé pražení v naší edici DARK káva. Tímto tmavým pražením označujeme kávy ve stupni 10-14 na škále intenzity chuti.

A nakonec degustace a hodnocení kvality zrna. Pominu li opravdu vysokou cenovku, a to bude asi daň za možnost mít kávu hned, tak chuťové rozdíly tam byly.

Káva nejdražší:

šlo vidět dobrou kvalitu zrn. Káva byla pražena dost do tmavší barvy, že nás to dokonce až překvapilo. Výsledná chuť byla opravdu špatná, přepálená a vlastně bylo jedno co to je za zrno.

Káva z konkrétní země:

tragický vzhled kávy. Určitě lepší chuť kávy než vzhled. Ale za cenu přes 650 Kč/kg bych opravdu čekal ''vymazlenou'' chuť..

Možná nemá cenu se rozepisovat jak káva chutná, žádnou jsme si neužili. Při pomyšlení, kolik jsme za kávu zaplatili, šli na nás mrákoty. Chuť nikdy neodpovídala ceně.

Bude plno kávových zákazníku, co si v supermarketu našli tu svoji kávu. Vzhledem ke konkurenčním cenám pražírny Cafe Eternity, stojí určitě za to vyzkoušet něco od nás.

Určitě není jedno jakou kávu kdo pije. A určitě nakupování v pražírně není nejlevnější. Pokud je ovšem cena srovnatelná tak po třetí ''určitě'' by každý měl chtít dostat za své peníze to nejlepší co může dostat.

Jedině takto se všichni posuneme dál, zvyšovat laťku, dbát na kvalit a nesmířit se se slovem:

je to jedno…..


Myslíme si, že vám zachutná i...