Dáte si espresso? | Cafe Eternity
espresso-smes_0.png

Dáte si espresso?

Espresso je velký pojem. Všichni o espressu mluví, pijí ho a často o něm čtou. Každý má svůj názor, své chutě, svého oblíbence. Navíc je tu s námi hodně dlouho a má svoji historii. Pojďte se o espresso směsích dozvědět něco víc.

Espresso je velký pojem, všichni o espresu mluví, pijí ho a často o něm čtou. Každý má svůj názor, své chutě, svého oblíbence. Espresso je prostě směs několika jednodruhových káv. Espresso je nápoj malého objemu, za to velké chuťové výraznosti, která nenechá nikoho na pochybách, proč je právě espresso tak oblíbené. Navíc je tu s námi hodně dlouho a má svoji historii. Ještě nedávno byla espresso směs klasickou směsí. K tomu měly pražírny v nabídce jedno druhovou kávu, tedy kávu z jednotlivých farem a konkrétních druhů arabik.

Proč se espresso směs kupovala? Pro její stálou a hlavně vyrovnanou chuť. Chutnala prostě stále stejně, nebo velmi podobně a žádné chutě nevyčnívaly z davu. Nebyly v ní takové chuťové výkyvy jako u jednoruhové arabiky, u které je běžné, že káva není komplexní. Espresso je prostě umělecké dílo, kdy pražič musí znát dobře kávu potřebnou k tvorbě espresso směsi. Výhodou espresso směsi je také lehčí manipulace s mlýnkem k přípravě dokonalého espressa a lepší extrakce samotného nápoje espresso. Na to ale dneska většina pražíren už zapomněla. Dneska se praží jedno druhová arabika jako espresso, tedy tak, aby chutnala lépe jako espresso nápoj. Pak se zase praží jedno druhová arabika pro jinou přípravu kávy jako například filtr. Tento diktát chuti, co a jak má chutnat je něco, co moc nedává smysl. Copak někdo jí vajíčko jen naměkko? Nebo jen natvrdo?

V CAFE ETERNITY dlouho přemýšlíme, co a jak budeme pražit, aby to mělo hlavu a patu. Abychom lidem ukázali možnosti, jaké nám káva dává. Přesně tak, aby výsledná chuť kávy byla co nejlepší. Tvorba espresso směsí není žádná anarchie, nedává se tam, co zbude nebo čeho je více. Vše má jasná pravidla, daný poměr a druhy káv. Základem je samozřejmě brazilská káva a je potřeba mít taky výbornou Robustu. Poslední ingrediencí, která nesmí chybět, je pořádný a láskyplný zápal pro věc s podporou mnohaleté zkušenosti. To všechno najdete v espresso směsích CAFE ETERNITY.

Na začátku byla zmínka o dokonalých směsích na espresso. Jak to tedy je a jak takovou směs vybrat? Nejpopulárnější je ETERNITY espresso řada. Představuje 100% arabicu. ETERNITY řadu pražíme vyloženě na střed. Tam, kde končí acidita (kyselost) a tam, kde začíná hořkost. Espresso je krásně sladké, s jemnou až středně silnou chutí a dokonalou pěnivostí. Mmmmm. Přímočaré, jednoduché chutě, které poskytnou jedinečný zážitek dokonalého espressa, kde převládají chutě sladké čokolády, kakaa a oříšku. Vše s malou nebo minimální aciditou. Precizně vláčné a nadýchané tělo vyzdvihne krásnou sladkost těchto espresso směsi. Tuto řadu máme taky v kombinaci s Robustou. Espresso je zde lehce hořké, minimální acidita (kyselost), nejjemnější ze všech káv s robustou. Robusta zaručuje dokonalou pěnivost.

Díky naší dlouholeté zkušenosti s italským partnerem umíme namíchat klasické italské espresso směsi dovedené k dokonalosti. Tradiční receptury kombinují pranou a přírodní robustu, jsou namíchány v přesně vyměřeném poměru, aby poskytly naprosto jedinečný zážitek. Proto v naší nabídce najdete Italské espresso s robustou. Zde hraje prim naše nejlepší brazilská káva Dark Duas Barras s fantastickou chutí hořké čokolády. V této italské espresso směsi používáme gurmánskou pranou robustu z Guatemaly, která je sama o sobě sladce hořká po belgické čokoládě. Ze všech našich espresso směsí bude tato řada nejméně aciditní (kyselá), nejsilnější a nejvíce hořká, přesně jako dokonalá čokoláda. Pokud dostanete chuť na klasickou italskou cremu s robustou, zde hraje prim africká přírodní robusta s menší hořkostí, vulkanickou (největší) pěnivostí - sametovosti a zemitým nádechem. Používáme zde i naši nejlepší brazilskou kávu DARK Duas Barras. Espresso bude s nulovou aciditou (kyselosti), střední hořkosti, středně výrazné a středně silné.

Pro milovníky moderního espressa máme Top premium espresso řadu. Tedy řadu kávy s velice příjemným a zřetelným aroma, malou až střední aciditou v moderním světě espressa. Espresso bude nejjemnější ze všech espresso směsí, které nabízíme, tedy minimálně hořké nebo úplně bez hořkosti. Jedinečná řada Top premium espresso je určena všem, kteří si rádi vychutnají kvalitní kávy ze všech koutů světa. Připravte se na příjemnou a sofistikovanou vůni a chuť, která vás zavede na plantáže v Etiopii, Brazílii nebo Guatemale. Mít vynikající espresso znamená mít výbornou Brazílii. Používáme zde naše Brazilské špičky jako Pocos de Caldas, Berrador či legendární Cerrado Dulce.

Chcete ochutnat espresso směs, ale nevíte, jakou si vybrat? Nejoblíbenější espresso směsi jsme dali na jedno místo ZDE

Celou nabídku espresso směsí najdete TADY

Myslíme si, že vám zachutná i...