První Pekař, který praží | Cafe Eternity
img-4544-optimized-1.jpeg

První Pekař, který praží

Už je to pár měsíců, co u nás pracuje nový pražič, pan Pekař. Přečtěte si tento rozhovor a seznamte se s člověkem, který praží vaše objednávky.



Už je to pár měsíců, co u nás pracuje nový pražič, pan Pekař. Přečtěte si tento rozhovor a seznamte se s člověkem, který praží vaše objednávky.

Co všechno jste se musel jako nový pražič naučit?

Musel jsem se naučit celý proces, protože to pro mě bylo úplně nové. Celý proces pražení kávy, jak káva funguje při pražení, kdy se začíná měnit struktura zrna, hlídat hodnoty, každá káva má určitý pražící profil, který se musí dodržet.

Zvládáte dnes pražit celý den sám?

Už to mám celkem zajeté. U pražení jsou určité mechanismy, které když se člověk naučí, je to pak o to jednodušší a málo co ho překvapí. Např. kdy se vhází zrno, kdy se vytahuje zrno, kdy se zapíná teplota, kdy se vypíná teplota…

Kterou fázi pražení máte nejradši?

Když vyjede poslední upražená várka. Po tom celém dni si oddychnu, že vše proběhlo v pořádku a nedošlo k žádnému zádrhelu, protože i to je možné.

Stala se vám při pražení nějaká nepříjemnost?

Taková začátečnická chyba. Popletl jsem ony mechanismy a smíchala se neupražená káva s upraženou, protože jsem nezavřel buben a zrnka, které se teprve dostaly do stroje, sjely rovnou k těm čerstvě napraženým. S kolegyní jsme to pak celé přebírali. Vypadali jsme jako Popelka s Popelákem.

Co dalšího je součástí vaší práce kromě samotného pražení?

Každá káva se po upražení odkamínkovává, takže pracuji i s dalším strojem. Dále z upražených zrn míchám espresso směsi.

Jak jste ke kávě přistupoval dříve a jak ji vnímáte dnes?

Kávu jsem předtím pil, ale když jsem nastoupil do Cafe Eternity, zjistil jsem, že špatnou. Tady jsem se naučil rozeznat kvalitní kávu od nekvalitní, takže když si teď dám šálek někde v kavárně nebo cukrárně, nepřemýšlím jen nad tím, zda mi chutná nebo ne, ale taky nad procesem pražení dané kávy. Je to už taková profesionální deformace.

A jakou kávu preferujete nyní?

Záleží, jaký mám den. Myslel jsem, že preferuji hlavně brazilky a kávy s větší hořkostí, ale poslední dobou mi hodně chutnají ovocnější a kyselejší.

Který ze způsobů přípravy kávy vás nejvíce baví svým procesem i chutí?

Nejvíce mě fascinuje klasické espresso. Jeho příprava i výsledná chuť mě neomrzí. Výborná je také příprava v moka konvičce. Když není moc času, je ideální konvice filtrované kávy. Člověk si pak chodí jen dolívat a doplňovat energii.

K vašemu zaučování patřilo i neustálé ochutnávání upražené kávy. Máte po těch několika měsících vytrénovanější jazyk?

Řekl bych, že určitě ano. Vnímám více ovocné tóny, kterých bych si předtím nevšiml.

Co byste vzkázal lidem na závěr?

Zkoušejte různé druhy káv a najděte si tu svoji, která vám nejvíce chutná.


Chci kávu, kterou praží pan Pekař.