Proč čerstvě pražená káva? | Cafe Eternity
wh3admq6ij50bb50c8e98a9.jpg

Proč čerstvě pražená káva?

Přes 95% z prodávané kávy se jedná o kávu zvětralou. Ani zrnková, nepomletá káva nezaručuje čerstvou kávu. Zrnková káva má svůj vrchol v prvním týdnu po upražení. Nutno zde dodat, že káva by se měla začít pít až po 2-3 dnech, teda po ustálení chemických reakcí v upraženém zrnu......

Přes 95% z prodávané kávy se jedná o kávu zvětralou. Ani zrnková, nepomletá káva nezaručuje čerstvou kávu. Zrnková káva má svůj vrchol v prvním týdnu po upražení. Nutno zde dodat, že káva by se měla začít pít až po 2-3 dnech, teda po ustálení chemických reakcí v upraženém zrnu.

Na konci druhého týdne začíná káva stárnout a vyvětrávat. A to také díky oxidací tuků a jejich následném žluknutí. Káva má stále dobrou chuť a aroma. Acidita se v tomto případě začíná zmenšovat. Po dvou dalších týdnech akceleruje zvětrávání. A i laik při porovnání pozná značný rozdíl v čerstvé kávě a kávě 4 týdny staré. Po měsíci až 6 týdnech, bez ohledu na to jaké kvality zrna původně byla a jak jemně byla opražena, se snižuje její kvalita do třídy C a níže.

A zde nastává problém balení. Čerstvě upražená káva, jak již bylo zmiňováno, produkuje plyn CO2 a to minimálně v 3x větším objemu než je samotná káva. Toto se vyrovná tlaku 25ATM. Proto v žádném případě není a nemůže být balena do uzavřeného kontejneru či sáčku. Nastala by exploze sáčku. Běžná praxe spočívá v tom, že se káva nechá odstát a poté se zabalí. Může se také pomlít, toto je nejvíce používaný proces, jelikož u pomleté kávy se zrychluje vypařování plynu, ale také proces zvětrávaní. Nato je káva balená. (v USA některé firmy nedovolují prodávat pomletou kávu, zákazník musí mít svůj vlastní kávomlýnek)

Často se v ČR setkáváme s italskou zrnkovou kávou, kdy sáček je propíchnut, aby umožnil vycházení CO2 z kávy. Díky tomu se ke kávě dostává vzduch, který ve značné míře dopomáhá k zvětrávání kávy. Naše společnost se zaměřuje na kvalitní kávu a nebudeme používat výše uvedené metody. V roce 1960 italský inženýr Luigi Goglio vynalezl revoluční balicí systém s jednostranným ventilkem. Tento ventilek umožňuje vypouštění CO2, avšak zabraňuje vpouštění vzduchu do sáčku. Při tomto balení se káva považuje za čerstvou, ale to jen do 3 až 4 měsíců. Naše společnost balí kávu touto technologií. Jedná se tedy o třívrstvé ventilované sáčky speciálně vytvořené pro balení kávy a to hned po upražení. Veškerá prodaná káva bude prvně objednána a poté upražena.