Pěstování kávy | Cafe Eternity
k58d142de466ba-pestovani-kavy.png

Pěstování kávy

Historie kávy Arabicy se píše už v roce 1616, kdy byl kávovník dovezen z Jemenu do botanické zahrady v Amsterdamu. Odtud byl přivezen Ludvíku XIV. Takto se kávovník dostal do Jardin des Plantes, hlavní botanické zahrady Francie.

O necelých 110 let později malou rostlinku kávovníku z francouzské zahrady tajně odnesl mladý francouzský námořník Gabriel Mathieu de Clieu na ostrov Martinik. Odtud se pak rostlinka dostala do celé latinské Ameriky.

Historie Arabicy

Nahlédněme společně do starých dob, abychom zjistili, kde a jak se vzala výborná káva Arabica, kterou si oblíbili lidé po celém světě.

Únos z botanické zahrady

V roce 1616 byl kávovník dovezen z Jemenu do botanické zahrady v Amsterdamu, odkud byl přivezen Ludvíku XIV. Takto se kávovník dostal do Jardin des Plantes, hlavné botanické zahrady Francie.

O necelých 110 let později ji ze zahrady tajně odnesl mladý francouzský námořník G.Mathieu de Clieu na ostrov Martinik. Odtud se pak rostlinka dostala do celé latinské Ameriky.

Počátky kávového impéria

Čítá se rok 1726. Na oficiální návštěvě brazilského guvernéra dostala jeho manželka kávovník jako dárek. Tímto aktem začíná brazilské kávové impérium.

Koncem 17. a v průběhu 18. století se káva Arabica šíří po celém světě, cestuje z jednoho konce světa na druhý a získává si srdce lidí všech koutů světa.

 

1825 Misionář otec Don Francisco Martin zasadil první kávovník blízko dnešní Honolulu na Hawaii.
1877 Otec Horner dovezl kávovník z Reunionu do dnešní Tanzánie.
1840 Rozjíždí se komerční pěstování kávy v Indii.
1892 Z Tanzanie se dostává káva do Keni.

 

Z počátku byla komerčně pěstovaná pouze COFFEA ARABICA. Přesto na některých místech Asie a Afriky byla pěstovaná COFFEA LIBERICA, od které se ovšem postupně opouštělo vzhledem k její nízké kvalitě.

Historie Robusty

V polovině 19. století po katastrofě na ostrově Ceylon, kdy všechny kávovníky byly zničeny plísní (po katastrofě se začíná na ostrově pěstovat čaj), bylo jasné, že se musí najit více odolnější kávovník. Tím byla Canephora Canephor, neboli Robusta.

V roce 1870 vznikla první komerční plantáž kávy Robusty v Kongu. Po roce 1900 se pěstování robusty rozšířilo na západním břehu Afriky. Ve stejném roce Holanďané dovážejí tuto kávu na ostrov Java, odkud se rozšiřuje po celé Asii.

V celém světě se pěstuje mnoho druhů Robusty, a proto je zvláštností, že se v Brazílii pěstuje jen jeden druh zvaný Kouilou, lokálně nazývaný Conillion.