Orange Maceration Madness když káva chutná jako tropický sen | Cafe Eternity
Orange4.png

Orange Maceration Madness když káva chutná jako tropický sen

Káva je svět, kde se tradice potkává s inovací. A právě na této křižovatce stojí unikátní projekt Orange Maceration Madness z nikaragujské farmy Finca Idealista. Už samotný název naznačuje, že nepůjde o běžný zážitek. Tento lot je dokonalým příkladem toho, jak odvážný experiment dokáže posunout hranice toho, co si představujeme pod pojmem chuť kávy.

Fermentace s pomeranči

Základním kamenem této kávy je carbonic maceration double fermentation metoda, kterou si fanoušci naturálních a experimentálních káv už možná spojují s vinařstvím. U Orange Maceration Madness se však káva nechává kvasit spolu s tisíci čerstvých pomerančů z farmy. Tyto pomeranče dříve putovaly na místní trhy, ale dnes nacházejí druhý život v procesu, který dává kávě výjimečnou chuťovou paletu.

Káva se fermentuje 148 hodin v uzavřených nádržích, kde se díky řízeným podmínkám rozvíjejí komplexní aroma i chuťové tóny. Následně zrna schnou 40 dní na afrických postelích dlouhá a trpělivá fáze, která ještě více zvýrazňuje ovocný profil.


Výsledná chuť zážitek v šálku

Už první přivonění k suché mleté kávě připomíná exotický koktejl: IPA, ananas, citron a třešeň. Po zalití se aroma rozvine do sladkých tónů růže, pomeranče a šťavnatého tropického ovoce.

V teplém šálku dominuje sladký pomeranč, ananas, šťavnatost a nádech IPA piva.

Po vychladnutí se profil proměňuje do jemnějších vrstev, kde se objevují třešně, krémový custard a flan tóny připomínající dezertní pohodu.

Výsledkem je káva, která se vymyká běžným šablonám. Působí hravě, překvapivě a přitom stále elegantně.

Proč na této kávě záleží

Orange Maceration Madness není jen experimentem pro chuťové pohárky. Je i důkazem toho, že káva může být platformou pro inovaci a udržitelnost. Využití místních plodin nejen zvyšuje hodnotu finálního produktu, ale také dává komunitě nové možnosti, jak přemýšlet o zemědělství a férovém obchodě.

Pro milovníky kávy to znamená možnost zažít šálek, který překračuje hranice známého. Je to káva, která vás nutí zastavit se a říct si: tohle jsem ještě nepil.


Myslíme si, že vám zachutná i...