Jemné Espresso | Cafe Eternity
3.jpeg

Jemné Espresso

Třetí stupeň mletí kávy. Mnoho z nás se ráno nedokáže pořádně probudit bez své dávky kofeinu. Jsme závislí na té sladké, hořké a povzbuzující chuti kávy. Mezi mnoha metodami přípravy kávy je stále oblíbenější espresso, a to především díky jeho silné a koncentrované chuti. Ale věděli jste, že kvalita a chuť espressa závisí na jemnosti mletí kávy?

Mletí kávy je kritickým krokem v procesu výroby kávy. Existují různé stupně mletí, od velmi hrubého po velmi jemné. Espresso jemné je třetí stupeň mletí kávy a je ideální pro přípravu silného a chutného espressa. Proč? Protože jemně mletá káva umožňuje vodě lépe proniknout skrze kávová zrna, čímž se extrahují všechny chutě a aroma.


Stupeň mletí kávy ovlivňuje také dobu extrakce. U jemně mleté kávy je extrakce rychlejší, než u hrubě mleté kávy. To znamená, že pokud používáte jemně mletou kávu pro espresso, vaše espresso bude mít bohatší a silnější chuť.


Neméně důležité je také to, že jemně mletá káva pro espresso má konzistentní velikost částic, což zajišťuje rovnoměrnou extrakci. Pokud byste použili hrubě mletou kávu, některé částice by byly extrahovány více než jiné, což by vedlo k nevyvážené chuti.

Nyní, když už víme, proč je jemné espresso tak speciální, pojďme se podívat na jednoduchý recept na jeho přípravu:


Recept na jemné espresso:

Ingredience:

- 18-20 gramů jemně mleté kávy (espresso jemné)

- 60 ml vody

Postup:

1. Naplňte portafilter kávovaru jemně mletou kávou. Ujistěte se, že je káva rovnoměrně rozložená a pevně stlačená.

2. Nastavte kávovar na espresso a spusťte extrakci. Celý proces by měl trvat přibližně 25-30 sekund.

3. Jakmile dosáhnete požadovaného množství espressa (obvykle 60 ml), proces zastavte.

4. Před podáváním nechte espresso chvíli odpočinout, aby se chutě plně rozvinuly.

5. Vychutnejte si své dokonalé jemné espresso!


Nezapomeňte, že kvalita vašeho espressa závisí nejen na stupni mletí, ale také na kvalitě vašich kávových zrn. Proto vždy investujte do kávy od renomovaných výrobců a udržujte ji v chladu a suchu, aby zůstala čerstvá co nejdéle. Takže si užijte své espresso a začněte den s kofeinem v těle a úsměvem na tváři!