Jak zpracování proměňuje chuť: případ „Blueberry Jelly“ | Cafe Eternity
natural4.png

Jak zpracování proměňuje chuť: případ „Blueberry Jelly“

Když vezmete do ruky šálek kávy Maracaturra „Blueberry Jelly“, je těžké nepozastavit se nad tím, jak se do jediné šálky mohlo vměstnat tolik ovoce. Odkud se berou tóny borůvkového džemu, švestek a sladkosti připomínající lízátko z cukru? Odpověď se skrývá nejen v samotné odrůdě, ale i v pečlivém zpracování.


Fermentace jako alchymie

Konkrétní lot „Blueberry Jelly“ byl zpracován metodou washed (promytá) s fermentací trvající 16,5 hodin. To se může zdát jako detail, ale ve skutečnosti jde o zásadní parametr. Fermentace ovlivňuje, jaké enzymatické procesy v kávové třešni proběhnou, jak se rozloží cukry a jaké aromatické látky se vytvoří.

U tohoto lotu byla fermentace nastavena tak, aby vynikly ovocné tóny především borůvky a švestky. Správné načasování a kontrola procesu znamená, že fermentace dodá kávě hloubku, ale nepřebije její přirozený charakter.


Síla promytého procesu

Promyté zpracování je tradiční metodou ve Střední Americe. Spočívá v tom, že třešně jsou po sklizni odslupkovány a dužina je odstraněna fermentací a následným promytím vodou. Díky tomu se zdůrazní čistota chutí a jasné ovocné tóny.

V případě „Blueberry Jelly“ se tak chuťové spektrum posouvá směrem k jasným, jiskřivým ovocným notám, s krásnou sladkostí připomínající cukrové lízátko či rock candy.

Výsledek v šálku

Výsledná káva působí svěže a živě. Vynikají tóny borůvkového džemu, švestek a jemné sladkosti. Tento profil není náhodný je výsledkem pečlivé práce farmářů i exportéra Gold Mountain Coffee Growers, kteří kontrolují sklizeň, fermentaci i sušení.

„Blueberry Jelly“ je tak příkladem toho, jak detailní práce se zpracováním dokáže přetvořit genetický potenciál odrůdy v nezapomenutelný chuťový zážitek.


Myslíme si, že vám zachutná i...