Extra jemné espresso | Cafe Eternity
IMG-9051.jpeg

Extra jemné espresso

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Každý z nás má svou vlastní preferovanou chuť a způsob přípravy kávy. Nicméně, jedna z nejoblíbenějších a nejvíce ceněných variant je espresso. Extra jemné espresso je speciální druh kávy, který vyžaduje specifický způsob mletí a přípravy. Pomocí následujícího postupu si můžete vychutnat perfektní šálek extra jemného espressa.

Mletí kávy


Extra jemné espresso vyžaduje velmi jemně namletou kávu. Důvodem je, že voda musí projít kávou rychle, ale zároveň musí extrahovat dostatek chuti a aroma. Při použití velmi jemně mleté kávy se zvyšuje povrch, se kterým voda přijde do kontaktu, a to vede k intenzivnější extrakci chuti.


Můžete použít kávomlýnek na kávu a nastavit jej na extra jemné mletí. Měli byste se snažit dosáhnout konzistence, která je jemnější než sůl, ale hrubší než mouka. To zajistí, že voda projde kávou správnou rychlostí a získáte tak bohatou a plnou chuť espressa.


Příprava extra jemného espressa


Po dokonalém namletí kávy přichází na řadu příprava espressa. Pro extra jemné espresso doporučujeme použít kvalitní espresso stroj. Do portafiltru vložte jemně mletou kávu a ujistěte se, že je rovnoměrně rozprostřená a dobře utěsněná. 


Pak přidejte teplou vodu (ideálně mezi 90-96 stupni Celsia) a nechte ji projít kávou pod vysokým tlakem. Dobré espresso by mělo být připraveno za 20-30 sekund. Barva by měla být bohatá a tmavá a na vrchu by měla být vrstva krémové pěny, známé jako crema.


Kvalita a chuť extra jemného espressa záleží na mnoha faktorech, včetně kvality kávových zrn, teploty vody a tlaku, kterým je voda při průchodu kávou vystavena. Ale dobře namletá káva a správná technika přípravy mohou vytvořit skutečně vynikající šálek espressa.


Takže ať už jste barista, kávový nadšenec nebo jen milovník dobrého espressa, vězte, že umění vytvořit dokonalé extra jemné espresso spočívá v detailu a pečlivé přípravě. Nesmíme zapomenout, že konečný výsledek je také ovlivněn tím, jak kávu vychutnáváme. Takže si sedněte, relaxujte a užijte si svůj dokonale připravený šálek extra jemného espressa.