Espresso hrubší | Cafe Eternity
6.jpeg

Espresso hrubší

Pokud jste milovníkem kávy, pak víte, že každá metoda přípravy kávy vyžaduje určitý stupeň mletí. Tento článek se zaměří na šestý stupeň mletí kávy, který je ideální pro espresso hrubší, moka, aeropress a filtr kávu.


Espresso hrubší je odlišný od tradičního espressa, protože vyžaduje hrubší mletí. Tato metoda vytváří kávu s plným tělem a silnou chutí. Hrubší mletí umožňuje vodě, aby procházela pomaleji, což zvyšuje dobu extrakce a poskytuje silnější chuť.


Moka, známá také jako moka konvička nebo moka hrnec, je tradiční italská metoda přípravy kávy doma. Tato metoda vyžaduje středně hrubé mletí, které je hrubší než espresso, ale jemnější než drip nebo french press. Moka dává kávě silnou, bohatou chuť a výsledná káva je často popisována jako něco mezi espresso a filtrovanou kávou.


Aeropress je relativně nová metoda přípravy kávy, která kombinuje prvky french press a espresso. Tato metoda je unikátní v tom, že vyžaduje velmi hrubé mletí. Hrubší mletí umožňuje vodě procházet rychleji a vytváří méně hořkou kávu s jemnou texturou.


Filtr káva, také známá jako drip nebo pour over káva, je jedna z nejpopulárnějších metod přípravy kávy doma. Tato metoda vyžaduje středně hrubé mletí, které je hrubší než espresso, ale jemnější než french press. Filtr káva je jemná, hladká a má čistou chuť, která umožňuje jednotlivým tónům kávy vyniknout.


Recept na přípravu kávy šestým stupněm mletí:


Ingredience:

- 2 lžíce hrubě mleté kávy (šestý stupeň mletí)

- 1 šálek vody


Pokyny:

1. Předehřejte vodu do teploty mezi 90-96 stupni Celsia.

2. Kávu nasypejte do vašeho zařízení pro přípravu kávy - moka konvičky, aeropressu nebo filtru.

3. Přidejte horkou vodu.

4. Nechte kávu extrahovat. U moka konvičky a aeropressu to obvykle trvá 1-2 minuty, u filtr kávy to může trvat až 5 minut.

5. Po extrakci kávu okamžitě podávejte, abyste zajistili nejlepší možnou chuť.


Ať už jste milovník espresso, moka, aeropress nebo filtr kávy, vyzkoušejte šestý stupeň mletí pro odlišný a chutný zážitek z kávy.