Degustace gurmánské kávy z Kolumbie | Cafe Eternity
1_0.png

Degustace gurmánské kávy z Kolumbie

v pražírně kávy Cafe Eternity, která se zaměřuje na výběrovou kávu a espresso směsi. Cílem degustace je vybrat z pěti výběrových káv z kolumbie 2-3 kávy, které budeme nabízet k prodeji.

Vzorky které máme k dispozici jsou:

Farmářka Ana Gloria Rodriguez se svou odrůdou Castillo a Colombia, které jsou zpracovány mokrou cestou a chuťovým profilem bylinky, karamel, muškátový oříšek, čokoláda, střední tělo a sladkost a nízkou kyselostí.

Farmář Oscar Hernandez se svou odrůdou Colombia, která je zpracována anaerobní fermentací po dobu 160 hodin a chuťovým profilem Švestky, brusinky a borůvky, víno a Amareto, šťavnatá jiskřivá kyselinka zelených jablek, kakaová dochuť.

Farmář Hugo Gualaco s kávovou odrůdou pink bourbon , která je zpracována medovou metodou šachtovým profilem Vůně manga, meruňky. Chuť je směs tropického ovoce, zejména banánu a ananasu s malým nádechem citronové trávy. Dochuť je dlouhá, sladká, broskvová.


Výše uvedené 3 vzorky jsme degustovali dneska a další dva farmáři na nás čekají zítra a to jsou:

Farmářka Sandra Guaca s kávovou odrůdou pink bourbon zpracovanou klasicky pranou metodou a chuťovým profilem Levandule, bílý cukr, ovocný nálev, střední tělo, nugát a karamel v dochuti.

Farmář Nemecio Borda s kávovou odrůdou Colombia opět zpracovanou klasicky a chuťovým profilem Nektarinky, jablko, pomerančová kůra, střední tělo, nugát.

Dnešní vzorky jsme testovali na french presu, klasika 10g kávy na 180ml vody, extrakce trvala 4 minuty. Teplota vody 95 stupňů.

První vzorek: Ana Gloria Rodriguez nás moc neoslovil. Prostě bylinka do kávy nepatří, aspoň u nás ne. Ale musíme říct, že přesto káva byla dobrá.

Druhý vzorek Oscara Hernandeze nám chutnal velice. Něco prostě úžasného. Ale bohužel nechceme fermentovanou kávu. Momentálně máme dvě v nabídce. Jedna je 200 hodinová anaerobní fermentace od Danilo Pereze z kolumbie a druhá je Cafe Granja La Esperanta 48 anaerobní fermentace s odrůdou Mandela. Za náš fermentace fajn, ale je to tak výrazná káva, že dvě v nabídce je perfektní volbou ale pro třetí již není místo. (Doporučuji přečíst výhody a úskalí takto fermentované kávy v našem článku v magazínu)

Zato Hugo Gualaco je výherce. Prostě všech deset nahoru je to top.mezi topy A slibujeme že do týdne až dvou je v nabídce na našich stránkách cafeeternity.cz


Výsledek:

V pražírně kávy Cafe Eternity jsme se dnes podívali na úžasný svět gurmánské kávy z Kolumbie. Naše degustace zaměřená na výběrové kávy a espresso směsi byla neuvěřitelným zážitkem. Po ochutnávce tří vzorků jsme objevili skvělé produkty, které brzy nabídneme ke koupi.


První vzorek pocházel od farmářky Anny Glory Rodriguez, která pěstuje odrůdy Castillo a Colombia. Tyto kávy jsou zpracovány mokrou cestou a nabízejí chuťový profil plný bylinek, karamelu, muškátového oříšku, čokolády a sladkosti s nízkou kyselostí. I když jsme nebyli nadšeni bylinkovou příchutí, káva stále nabídla vynikající kvalitu.


Druhý vzorek od farmáře Oscara Hernandeze nás naprosto uchvátil. Tato káva, zpracovaná anaerobní fermentací po dobu 160 hodin, měla neuvěřitelný chuťový profil plný švestek, brusinek, borůvek, vína a Amareta. Svěží kyselost zelených jablek a dochuť kakaem dodávaly této kávě zvláštní rozměr. Nicméně, s ohledem na již dostupné dvě fermentované kávy v naší nabídce, jsme se rozhodli dát přednost jiným vzorkům.


Odrůda pink bourbon od farmáře Huga Gualaca nám přinesla zcela jiný zážitek. Tato káva, zpracovaná medovou metodou, vytvářela vůně manga a meruňek. Její chuťový profil byl plný tropického ovoce, zejména banánu a ananasu, s jemným nádechem citronové trávy. Dlouhá a sladká dochuť broskví dodávala této kávě jedinečnou povahu. Bez váhání jsme se rozhodli, že tato káva bude jednou z těch, které nabídneme na našich stránkách cafeeternity.cz do týdne až dvou.

I když jsme se zatím zaměřili pouze na tři vzorky, zítra nás čeká degustace zbývajících dvou vzorků od farmářky Sandy Guacy a farmáře Nemicia Bordy. Jsme plní očekávání a těšíme se na další zážitky a objevování skvělých káv z Kolumbie.

Při degustaci gurmánské kávy z Kolumbie v pražírně Cafe Eternity jsme věnovali pozornost i samotnému procesu ochutnávání. Vzorky jsme připravovali pomocí french presu, kde jsme použili 10g kávy na 180ml vody. Extrakce probíhala po dobu 4 minut při teplotě vody 95 stupňů. Tato metoda nám umožnila plně vyzdvihnout chuťové nuance jednotlivých káv.

Pokud jde o dvě fermentované kávy z Kolumbie, které jsme již nabízeli v naší nabídce a díky nimž jsme se rozhodli vyřadit kávu od Oscara Hernandeze, jsou to následující:

1. 200 hodinová anaerobní fermentace od farmáře Danila Pereze z Kolumbie.

2. Cafe Granja La Esperanta 48 anaerobní fermentace s odrůdou Mandela.

Tyto dvě kávy jsou vysoce výrazné a mají zvláštní chuťové profily, které jsou pro ně typické. S ohledem na již dostupné dvě fermentované kávy v naší nabídce jsme se rozhodli dát přednost jiným vzorkům, které lépe doplňují naši stávající nabídku.


Doufáme, že tato informace Vám pomáhá lépe se orientovat v naší degustaci a výběru káv. Naše snaha je přinášet Vám jen ty nejlepší výběrové kávy z Kolumbie, které budou uspokojovat Vaše chuťové představy.