Irská káva aneb jak připravit pravou Irskou kávu 21. 11. 2016

Pravá irská káva. Při vyslovení těchto slov každý zarytý kávomilec slastně přivírá oči. Lahodné spojení kvalitní filtrované kávy s poctivou irskou whiskey a s chladnou jemně šlehanou smetanou je prostě kombinace, která vás posadí na zadek.

Co je irská káva?

Možná trochu netradičně začneme tento odstavec informací, co rozhodně NENÍ irská káva.

Mnozí z vás se již jistě osobně setkali v kavárně či restaurací s některou z verzí „irské kávy“, kterou kavárník vyrobil z espressa a horké vody. V horším případě rovnou z verze klasického českého turka. V tom nejděsivějším scénáři z instantní kávy, což už je skoro na pohlavek.

Do kávy poté kavárník nalil jakoukoliv whiskey nebo bourbon a nahoru dal slušnou porci rostlinné šlehačky ve spreji, hlavně ať to pěkně vypadá.

Takto tedy OPRAVDU NE!!!

Základem je kvalitní káva, připravená filtrováním, pravá irská whiskey, třtinový cukr a fest tučná smetana.

Pravá irská káva je přitom jeden z nejlahodnějších koktejlů vůbec. Tato varianta je nejčastěji podávána ve speciálních silnostěnných sklenicích se stopkou bez ucha. Nápoj obsahuje do 2,3 dl tekutiny, která je tvořena kvalitní filtrovanou kávou, třtinovým cukrem a cca 2-4 cl pravé irské whiskey. Na povrchu je lehce vyšlehaná studená smetana.

Výčet základních surovin již napovídá, s jak kvalitním a chutným nápojem máte tu čest. A napovídá i něco o chuti, která se dá ovlivnit směrem nahoru i dolů právě volbou základních surovin.

Příprava irské kávy

  1. Připravte si sklenici o objemu cca 230 ml, kterou nahřejte horkou vodou
  2. Souběžně s tím si připravte čerstvou filtrovanou kávu. V domácích podmínkách můžete ideálně využít aeropress nebo French press.
  3. Do vyhřáté sklenice přidejte 2 kávové lžičky třtinového cukru a zalejte je právě připravenou filtrovanou kávou přibližně 2,5-3,5 cm pod horní okraj sklenice.  
  4. Připravte si 2-4 cl pravé irské whiskey a přidejte do kávy. Osvědčily se typicky irské whiskey Tullamore Dew nebo Jameson
    TIP: 4 cl whiskey jsou v horkém nápoji možná až příliš výrazné, ale vše záleží na vaší chuti
  5. Vyšlehejte dobře vychlazenou 30% smetanu metličkou nebo mixérem. Přitom by smetana neměla být vyšlehána úplně do husta. Sníh opravdu nepotřebujete. Jen do konzistence, připomínající velmi hustou bílou barvu. Ideálně tak, aby se po styku s horkou vodou nepotopila, ale plavala na povrchu.
  6. Po vyšlehání smetany ji velmi pomalu nalijte na hladinu horké kávy těsně pod okraj sklenice. Můžete k tomu využít i lžičku a našlehanou smetanu lít do kávy přes ní. Našlehaná smetana obsahuje spoustu miniaturních bublinek vzduchu, takže plave po hladině a zároveň skvěle uchovává teplotu kávy.

 

Perfektní videonávod na lití smetany připravil ve svém gastro blogu pan Cuketka

Co nedělat

  • Pokuste se vždy využít čerstvou kávu. Častým nešvarem je využití espressa a jeho zředění horkou vodou. Na výslednou chuť to má však zásadní vliv. Aeropress je díky svému objemu ideální volba.
  • Nepoužívejte na přípravu irské kávy tradičního českého turka – je to zlo!
  • Nepoužívejte šlehačku ve spreji. Je zpravidla velmi hustá a málo tučná = málo chutná. Rostlinné šlehačky ve spreji ani nezmiňujeme. Opravdu chcete vaši irskou kávu pít s řepkovým olejem?
  • NEMÍCHAT – kouzlo pravé irské kávy spočívá v pití horké a whiskou ochucené kávy přes hustou chladnější smetanovou pěnu. Smícháním se připravíte o nesmírný požitek, který jemná vyšlehaná smetana způsobuje na jazyku při smíchání s pořádně říznou kávou.