Aeropress 08. 11. 2016

Aeropress je vynález, který v roce 2005 přinesl malou kávovou revoluci. Od této chvíle si každý z nás může nejen v domácích podmínkách připravit jednoduše velmi chutnou a vysoce kvalitní kávu špičkových parametrů.

Aeropress je velmi jednoduchý aparát, v naprosté většině vyráběný z velmi odolného a zdravotně nezávadného polykarbonátu. Funguje na principu protlačování extrahované kávy přes jemný papírový filtr. Příprava kávy je snadná a stejně tak i čištění.

Díky své skladnosti a nerozbitnosti se hodí se i na cesty. V kombinaci s kvalitním ručním mlýnkem máte vždy po ruce perfektní „kávové kombo“, jako dělané pro seriózní zážitek z kvalitní kávy.

Výhody

  • Jedna z nejrychlejší metod přípravy vynikající kávy
  • Snadná obsluha i čištění
  • Takřka nerozbitný válec aeropressu

Nevýhody

Příprava kávy v aeropressu

K přípravě potřebujete podobně jako u French Pressu kvalitní čerstvě umletou praženou kávu v množství 15-17 gramů. Optimální teplota vody je také podobná v rozmezí 91-93°C.

Jemnost mletí kávy pro aeropress? Je odlišná v závislosti na metodě přípravy a pohybuje se od středně hrubé při klasické metodě až po hrubou při obrácené inverzní metodě.

Co je součástí Aeropressu

Jednotlivé součástí Aeropressu

Aeropress – klasická metoda

  1. Do spodní části s umělým sítkem vložte papírový filtr a jemně jej propláchněte čistou vodou. Tím se zbavíte papírové pachuti a sítko lépe přilne.
  2. Zašroubujte sítko bajonetovým závitem na plastový válec aeropressu.
  3. Položte aeropress filtrem na šálek kávy a do plastového válce nasypte mletou kávu v množství 15-17 gramů.
  4. Zalejte kávu horkou vodou (91-93°C) a nechte ji odstát cca 10 vteřin. Poté kávu pečlivě promíchejte, aby se horká voda dostala skutečně všude.
  5. Na tělo nasaďte gumový píst. Doporučujeme jej před nasazením navlhčit, usnadníte si práci a snížíte riziko vylití kávy. Poté píst stlačte a celý obsah přefiltrujte do šálku.
  6. Vychutnávejte si vaši čerstvě připravenou voňavou kávu. (podle potřeby zřeďte vodou)

Aeropress – obrácená metoda

  1. Vytáhněte pístu vašeho aeropressu nahoru až na úplný konec. Poté celý aeropress postavte na píst filtrem nahoru a sejměte bajonetový uzávěr s papírovým filtrem.
  2. Do válce aeropressu nasypte (na píst) požadované množství kávy a zalejte do půlky horkou vodou (91-93°C). Poté kávu zamíchejte. (Můžete nalít i celé množství, ale můžete si opařit ruce kvůli probublávání oxidu uhličitého v kávě.)
  3. Nechte kávu deset vteřin odstát a dolijte zbytek horké vody.  Nechte odstát dalších 50 vteřin.
  4. Do sítka s bajonetovým uzávěrem umístěte papírový filtr, který jste předtím propláchli vodou. Poté sítko s filtrem pevně uchyťte k válci aeropressu.
  5. Aeropress OBRAŤTE a umístěte na šálek a pomalu protlačte celý obsah do šálku (cca 20 sekund).  Pokud káva stéká po stranách šálku, tlačíte moc rychle. (podle potřeby zřeďte vodou)
  6. Dobrou chuť.

Tipy pro nejlepší kávu z aeropressu

  • Pokud je káva příliš hořká, neváhejte otestovat méně horkou vodu. Můžete také přidat na hrubosti mletí kávy a ubrat její množství.
  • Mdlou a nevýraznou kávu můžete vyřešit jemnějším mletím a přidáním většího množství kávy.

Čištění aeropressu

Jak bylo již napsáno, čištění aeropressu je velmi snadné. Spodní plastový filtr se odšroubuje z bajonetového uchycení a píst se domáčkne naplno. Tím uvolníte zmáčknutou kávovou sedlinu. Těsnění a celé tělo pak jednoduše opláchněte teplou vodou a otřete.  

Nikdy nepoužívejte k mytí aeropressu ani jeho součástí myčku na nádobí.