Články

Kávové zrnaAbychom si vytvořili přátelský vztah s kávou, musíme nejdříve pochopit, co je to káva. Kávové zrno je prakticky semeno nebo pecka kulatého, třešňového ovoce, celoročně zeleného stromu.

Dnes kávu konzumujeme v kapalné formě. Přesto cesta k šálku je velice složitá: pecku (zrno) musíme oddělit od slupky, poté musíme kávu napražit (a to do určitého stupně), dále pomlet a nakonec zvolit vhodný způsob přípravy kávy.

Charakteristika kávy

02. 12. 2012

Předem bychom si měli říci, že charakteristika kávy, respektive její chuť se mění ze sklizně na sklizeň. Vše závisí na srážkách, slunci, sklizni, přepravě, pražení a taky přípravě kávy. Ve světě kávy je více výjimek než pravidel. Jako například kávy z Havaje a karibské oblasti nesplňují geografická kriteria pro pěstování gurmánské kávy. Přesto však podle její chuti tam určitě spadají.

Číst celý článek

Degustace kávy

02. 12. 2012

Stejně jako víno degustujeme také kávu. Takto vsrknutou kávu ovšem nepolykáme. Musíme ji vyplivovat, protože kofein utlumuje naše vnímání a schopnost rozpoznat chutě kávy.

Číst celý článek

Pojmenování kávy

02. 12. 2012

Jaké informace bychom měli znát o kávě? Zde uvádím několik charakteristik, podle kterých je možno kávu pojmenovat. Minimálně bychom měli znát o jakou odrůdu kávy se jedná.

Číst celý článek

Příprava kávy

04. 12. 2014

Jelikož by se dala napsat o kávě samostatná kniha, chtěli bychom se jen lehce zmínit o přípravě kávy.

Můžeme říci, že rozeznáváme tyto 3 hlavní způsoby přípravy kávy:

  • Turek (neboli turecká káva)
  • Espresso
  • Filtrovaná káva

Velmi oblíbený je také French press (zjednodušeně se jedná o přefiltrovanou kávu).

Každý způsob přípravy kávy má svá vlastní kritéria, jak je káva hodnocena. Nemůžeme říct, že espresso je lepší než turek nebo turek lepší než filtrovaná káva. Vybíráme si způsob přípravy kávy, která nám více chutná a jsme na ni zvyklí a to nejen z historického hlediska.

Číst celý článek
Základ o kávě

Základ o kávě

02. 12. 2012

V dřívějších dobách se káva používala například jako energetická přesnídávka, kdy se zrna smíchávala se zvířecím sádlem. Také se z kávy vyráběl alkohol a stávalo se, že se vařily kávovníkové listy.

Od té doby, co byla káva objevena, se stala nějrozšířenějším zemědělským produktem na světe. Její obchodovatelnost je druhá největší na světě a to hned za ropou.

Číst celý článek

Pěstitelské oblasti kávy

02. 12. 2012

Kávovníky potřebují nemrznoucí podnebí, dostatek deště a hodně slunce. Rostou v nadmořské výšce od 0 do 2 000 m a to na rozdílných půdách a mikroklimatech. Káva se pěstuje ve více než v 80 zemích světa, například v Americe, Africe, Arábii, Indonésii.

Číst celý článek