Články

Káva je nejen velmi chutný nápoj, který nás udržuje v bdělém stavu a zpříjemňuje chvilky trávení ve společnosti přátel, ale je také pomocník, který udržuje dobré zdraví. Jak si můžeme kávu okořenit, k čemu všemu prospívá a proti čemu bojuje, se můžete dočíst v naších článcích.

káva turek

Český turek – skutečně jej chcete pít?

13. 03. 2017

Proč je turek neuplně vhodnou metodou pití kávy?

Číst celý článek
Arabica a robusta rozdíly

Arabica vs. robusta – příbuzní, kteří jsou však tolik odlišní

16. 01. 2017

S pojmy Arabica a Robusta se při výběru své milované kávy setkáváte prakticky vždy. Jsou si navzájem tak podobné, a přitom tak odlišné. Při našich odborných kávových kurzech se téměř vždy setkáme s vašimi zvědavými dotazy právě na tyto dva základní rozdíly

Číst celý článek
Řekněte kávě své ano

Deset důvodů proč říct kávě své ano.

19. 12. 2016

Nejste si jistí v čem, vám káva může napomoci? Pokud zvažujete, zda kávu pít či nikoli. Pak čtěte deset důvodů proč říct kávě ano.

Číst celý článek
Cena instantní kávy a její složení

Cena instantní kávy a její složení

25. 10. 2016

Proč je instantní kafe tak drahé a jaké je vůbec jeho složení či z čeho se vlastně vyrábí? Tak na tyto otázky Vám odpoví tento článek.

Číst celý článek
Instantní káva – víte, co vlastně pijete?

Instantní káva – víte, co vlastně pijete?

18. 10. 2016

V naší pražírně často slýcháváme dotazy, týkající se instantní rozpustné kávy. Co to vlastně je? Jak je možné, že je instantní káva mnohdy i násobně dražší než kvalitní a poctivá zrnková káva?

Číst celý článek
Sirup do kávy

Sirup do kávy aneb netradiční chutě kávy

02. 12. 2012

Ochucené kávy jsou hitem poslední doby u nás i v zahraničí. Pijete-li kávu každý den a už vám zevšedněla, můžete si zpříjemnit pití kávy netradičními ochucovadly, které povznesou tento nápoj na naprosto jinou úroveň. Kávové sirupy a koření navodí pohodovou atmosféru a dodají kávě ojedinělou chuť. Vyzkoušet můžete také svůj oblíbený alkohol.

Číst celý článek
Robusta a espresso

Robusta a espresso

02. 12. 2012

Často slýcháváme jak je Robusta důležitá v espresso směsi. Teda v gurmánské espresso směsi, kde se nehledí na cenu a Robusta se nepřidává do směsí z finančního hlediska. Většinou se dovíme, že Robusta zvyšuje objem pěny a její stálost-životnost. Pro potvrzení či vyvrácení tohoto tvrzení jsme se rozhodli udělat malý experiment.

Číst celý článek
Vláknina v kávě

Potřebujete vlákninu?

02. 12. 2012

Dejte si kávu!
Nová studie ukazuje, že káva může být zdrojem dietní vlákniny, ale to neznamená přestat jíst ovoce a zeleninu.
Dobrá zpráva pro milovníky kávy: šálek kávy má pro nás více než jeden požitek. Studie ukazuje, že vařená káva obsahuje rozpustnou vlákninu, kterou můžeme najít v ovesných vločkách nebo jablkách. Tato vláknina pomáhá tělu absorbovat důležité živiny, podporuje zažívání a hlídá cholesterol.

Číst celý článek

Cukrovka, rakovina, demence

02. 12. 2012

Před čím vším nás může ochránit káva a jaké důležité složky obsahuje?

Nová studie uvádí, že nás pití kávy může ochránit před cukrovkou, demencí a některými druhy rakoviny. Při pravidelné konzumaci v přiměřeném množství může být skutečně prevencí proti rakovině tlustého střeva a jater.

Číst celý článek

Víte, že...?

02. 12. 2012

Kofein je nejdůležitější účinná látka v kávě, v normálním množství pro zdravého člověka je absolutně neškodný.

Káva může pomoci při trávení. U mnohých lidí působí ranní šálek kávy díky stimulačním účinkům kofeinu a některých látek povzbudivě na trávení.

Číst celý článek