Dokonalá chuť čokolády, jemně vláčné tělo, oříšková pěna a bodové ohodnocení 86/100 hovoří jasně pro vyzkoušení této výborné 100% arabicy. Více >>

195 Kč S DPH

skladem

Varianta neexistuje

Ondas Da Mantiqueira

farmář: José Nicácio Itagyba de Oliveira gourmet natural coffee 100% arabica

odrůda: yellow catuai, ruční sběr

lokace: Carmo de Minas m.n.m. 1050-1350

bodové ohodnocení: 86 bodů

Až na některé výjimky se snažíme nakupovat brazilské polo prané kávy, vždy se nám na nich líbila jejich šťavnatost a čistota. Také pevně víme, že naše přírodní CERRADO DULCE (zpracování suchou cestou) je naprosto dokonalé a netřeba v této sekci hledat alternativu. Ale narazili jsme na dva loty natural kávy, která stojí určitě za to ji mít a pít dokud bude v nabídce.

Chuťový profil:

jako každá Brazílie tak i zde najdeme dokonalou chuť čokolády, jemně vláčné tělo a oříškovou pěnu. Ale zde je i něco navíc. Jemné ovocné podtóny ovoce a to konkrétně švestek, vyzrálých černých třešní a intenzivní sladkost.

O farmě ONDAS DA MANTIQUEIRA

Farma má dlouhou tradici a existuje od počátku kávové éry, byla založena roku 1850! Mimo kávy se zde také vyrábějí mlékárenské a obilné výrobky. Je zde 7 přírodních pramenů pitné vody, které zásobují okolí. není proto překvapením, na farmě se převážně pěstuje vše v BIO kvalitě, jsou zde zakázány veškerá chemická hnojiva a pesticidy. Hnojí se zde přírodně a farma má vlastní zdroj hnojiv. Káva se pěstuje v 1000-1300m.n.m. v celkem kopcovitém terénu regionu Mantiqueira de Minas. Právě díky dokonalé nadmořské výšce a bohaté půdě, unikátní mikro-klíma zde najdeme kávu nadstandardní chuti, která vybočuje z klasického brazilského charakteru. Má prostě něco navíc.

O skladu COCARIVE

Sklizeň a následné sušení je přímo na farmě. Poté je káva dovezena a uskladněna ve skladu COCARIVE. Tato organizace se stará o následné třídění a známkování kávy. A to včetně následného prodeje a exportu. Také pomáhá farmářům v technických otázkách pěstování kávy a to nejen proto aby výsledná kvalita co největší, ale také aby vše bylo v souladu s ochranou přírody.

Oblast Mantiqueira de Minas

Pěstování kávy v této oblasti je dlouholetou tradici, která zaručuje produkci vysoce kvalitní kávy. Velmi mnoho káv z tohoto regionu vyhrává Cup of Excellence každým rokem. V roce 2011 MANTIQUEIRA DE MINAS dostala známku PGI Protected Geographical Indication díky své tradici a světově známé reputaci v pěstování vysoce kvalitní kávy. Káva pěstována v této oblasti je typicky komplexnější s hlubším chuťovým profilem.

Ondas Da Mantiqueira Brazil

Brazilie

Největší producent kávy na světe. Více než 50% kávy z celého světa je vypěstováno zde. Není se tedy čemu divit, že také kvalita kávy je zde tak rozdílná. Navíc se zde pěstuje jak Robusta tak Arabica, specifický Rio Minas, standardní Santos. Také tu najdeme výběrovou kávu, specificky jemnou, sladkou, místy jemnými ovocnými tóny. Brazílii také najdeme na předních příčkách v konzumaci kávového nápoje.

Brazílie a její objem

Většina kávy vypěstována zde je v komerční kvalitě a nemá co dělat s výběrovou kávou. Káva zde hraje hlavní roli ve zdejší ekonomice a není proto divu, že se zde klade větší důležitost na objem pěstování, než na samotnou kvalitu kávy v šálku. Většinou zde najdeme rozlehlé farmy s automatizovaným sběrem a zpracováním a to pro dosažení maximálního objemu vypěstované kávy. Nutno podotknout komerční kávy.

Brazílie a kvalita kávy

Ale i zde můžeme najít kvalitní výběrovou kávu. Rostoucí počet farmářů, kterým jde o kvalitu a ne o objem je toho jasným důkazem. Ovšem všeobecně menší nadmořská výška a málo vulkanická půda to ztěžuje, ale zase na druhou stránku, právě pro tyto vlastnosti je charakter regionu znám pro svou jemnou oříškovou, sladkou a čokoládovou chuť. A s organizací jako COCARIVE, které pomáhá farmářům dosáhnout lepšího chuťového výsledku hledání výběrové kávy veselejší.

Jak skladovat kávu

Skladování kávy, aneb jak se nepřipravit o dobrou kávu

03. 03. 2017

Nevíte jak správně skladovat kávu tak, aby neztracela na aroma a chuti? Pak čtěte tento článek o správném skladování kávy.

Číst celý článek
Reportáž ze školení

Reportáž ze školení

16. 02. 2017

Nová reportáž z baristického kurzu pro Kavárnu Vagón kterou vede zkušená kávová koučka Lucie Nadymáčková

Číst celý článek
Arabica a robusta rozdíly

Arabica vs. robusta – příbuzní, kteří jsou však tolik odlišní

16. 01. 2017

S pojmy Arabica a Robusta se při výběru své milované kávy setkáváte prakticky vždy. Jsou si navzájem tak podobné, a přitom tak odlišné. Při našich odborných kávových kurzech se téměř vždy setkáme s vašimi zvědavými dotazy právě na tyto dva základní rozdíly

Číst celý článek
Chemex

Chemex skvělá alternativa na přípravu špičkové filtrované kávy u vás doma.

10. 01. 2017

Další z řady alternativních metod přípravy filtrované kávy. Který zaujme svým designem i jednoduchosti přípravy.

Číst celý článek
Řekněte kávě své ano

Deset důvodů proč říct kávě své ano.

19. 12. 2016

Nejste si jistí v čem, vám káva může napomoci? Pokud zvažujete, zda kávu pít či nikoli. Pak čtěte deset důvodů proč říct kávě ano.

Číst celý článek
Moka konvička

Moka konvička

09. 12. 2016

Chcete se dozvědět jak si jednoduše připravit výbornou kávu? A neplatit desetitisíce za kávovar? Pak určitě čtěte dál.

Číst celý článek