(2)

Káva, kterou Vám představujeme, má bohatou chuť, takovou co vám chuťově zaplní celá ústa. Je
velmi sladká. Ucítíte sladkost pomerančů a melounu až k zvláštnímu květinovému profilu. Více >>
Výrobce: cafe eternity

200 Kč S DPH

skladem

Varianta neexistuje

ETHIOPIA natural - IDIDO

kvalitní třída gr.1

odrůda 100% arabica, heirloom

Bodové ohodnocení:    86

Nadmořská výška:       1800 – 2100 m

Chuťový profil:              káva, kterou vám představujeme, má bohatou chuť, takovou co vám chuťově zaplní celá ústa. Je velmi sladká. Ucítíte sladkost pomerančů a melounu až k zvláštnímu květinovému profilu.

Idido

Oblast Idido se nachází blízko města Yirgacheffe v zóně Gedeo v jížní Ethiopii. Idido a dalších vice než 1000 členů jsou součásti kooperace Yirgacheffe farmářů. Farmáři z Idido spolupracují také se sousedícími Aricha, Direto, Ela Tenecha, Gersse, Bowicha, H Badmie a Charbanita.

V Idido je centrální zpracovatelský závod. Do tohoto místa všichni přinášejí po sklizní své třešně k dalšímu zpracování. V Idido se káva suší ve velmi tenkých vrstvách. A aby nedocházelo k fermentaci zrna se prohrabují a převracejí každé tři hodina v prvních dnech schnutí. Po 5 – 6 týdnech v závislosti na počasí jsou zrna stažená z těchto schnoucích postelí.

Pročištěná a suchá zrna se uskladní v závodech a následně jsou nabízená a prodaná prodejcům, kteří kávu prodávají mezinárodně do celého světa.

Gedeo

V GEDEO zóně je káva pěstována na velmi malých políčkách, skoro dá se říct na malých zahradách a to společně s ostatní vegetací. Je zde typicky červená půda, jenž jde do hloubky cca 1,5m a má velmi vysoký obsah železa. V této dostatečně hluboké půdě se velmi dobře rozvíjí dlouhý kořenový systém kávovníku. To znamená, čím větší kořenový systém, tím více dostane potřebných nutričních látek ze země.

To také znamená, že kávovník dorůstá do větších rozměrů. Kávovník je vlastně vyživován ze vzduchu, půdy a vody. Půda bývá dost specifická a v tomto případě vysoký obsah železa hraje důležitou roli při produkci chlorofylů, jenž je vysoce potřebná při fotosyntéze a získávání energie ze světla. Přičteme-li k této konkurenční výhodě vše ostatní, víme že kávovník má dostatek energie k růstu dokonalých třešní.

Kde se káva pěstuje

Káva se převážně pěstuje v jihozápadní a jihovýchodní části Oromia regionu a v ''Southern Nations, Nationalities and People Regions (SNNPR)’’. A to převážně malými farmáři, kde průměr kávového pole je okolo 2ha. Takto je vypěstováno na 95% produkce země. Vše je nadále rozděleno do různých kávových regionů, kde každý z nich má svůj charakter chuti. Tři nejznámější kávové regiony jsou HARRAR, GHIMBI a SIDAMO.

Ethiopie IDIDO

Tradice v pěstování

Pěstování kávy je zde výrazně tradiční, typicky bez hnojení a přidávání aditiv, s manuální kultivací a manuálním sušením. Máme zde čtyři tipy pěstované kávy: lesní, polo lesní, zahradní a plantážní.

Lesní pěstování kávy

Káva je pěstována divoce v pralese (lese) a to ve stínů stromů. Není zde definován majitel kávovníku.

Polo lesní

Káva pěstovaná v pralese, kde farmář prostříhává a stará se, aby kávovník měl malý dostatek světla, ale aby převážně zůstal ve stínu. Sleduje a stará se o kávovník v průběhu roku. Stává se z něj majitel vypěstované kávy.

Zahradní káva

Káva je pěstovaná na rezidencích majitele společně s ostatní vegetací. Vše v souladu s BIO/ ORGANICKOU zásadou pěstovaní. Káva je ovšem vysazována účelně.

Plantážní káva

Komerční pěstování na státní půdě, nebo s pomocí investora za účelem exportu kávy. Zde se jedná o klasickou plantáž s použitím hnojiv a moderní techniky.

Export a místní obliba kávy

Celá polovina produkce kávy z Etiopie jde na domácí trh. Etiopie je lídrem ve spotřebě kávy v celé Africe. Na hlavu každého obyvatele se počítá úctyhodných 2,4kg. Káva zde má sociální a kulturní hodnotu. Obyvatelé ji pijí jak při rodinných setkáních a při různých svátcích, pohřbech a jiných kulturních akcích. Káva která se prodává lokálně je nižší kvality, jedná se o kávu jenž nesplňovala kvalitativní podmínky pro export. Paradoxně na lokální marketu je cena vyšší než je samotná exportní cena.

Kávový národ

Až na 20% populace je buďto přímo nebo nepřímo závislá na kávové produkci. Na 15 miliónů lidí pěstuje kávu na polích a k tomu je třeba přičíst lidi pracující ve zpracovatelských závodech, exportu, domácím marketu a jiných. V roce 2014 byla Ethipia 5 největším producentem na světě a lídrem v Africe. Káva je zde jasnou jedničkou v exportu a generuje až 30% exportního výdělku.

EXc - Ethiopian Commodities Exchange

Ethiopia je jednou z mála zemí, kde není trh s kávou liberální. Všichni nákupčí (traders)musí nakupovat kávu přes ECX (Ethiopian Commodities Exchange), s výjimkou několika co-operativ (družstev) a velkých pěstitelů kávy. Ovšem všichni musí mít kvalitativní certifikát od laboratoře ECX. Vláda Ethiopie ustanovila ECX pro kontrolu prodeje zemědělských plodin, aby tak zabránila spekulačnímu prodeji a minimalizovala ‘’prostředníky’' v prodeji. Byla založena roku 2008 za pomocí USAID.

Káva takto prodávaná je označována jako komoditní. pražená káva jde na export jen v ojedinělých případech. v 70-80% jde na export surová káva zpracovaná suchou cestou, 20-30% je surová káva zpracovaná mokrou cestou. Prodej kávy přes EXC je na třech úrovních. Lokální, který se odehrává v místě pěstování kávy. Národní je v Addis Abeba, kde se transakce provádí v otevřené aukci. Mezinárodní kde exportéři prodávají kávu importérům. Kávový export přitom může provádět pouze občan Etiopie

Tomáš Tureček 03. 09. 2017, 16:40

Vynikající káva. Chuť je ovocná až květinová, velmi šťavnatá, na dně šálku pak lehký nádech karamelu.
Kávě prospívá chladnější voda (+- 90st), ... více

Je velmi snadné docílit "neideální" chuti. Stačí o trochu méně kávy, o pár stupňů teplejší voda, zředění větším množství vody (americano) a chuť už je ... více

Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)