(9)

Kakao, oříšky, ovoce, sladkost. Bodové ohodnocení 86,25 bodů!!!
PRAŽENÍ 13, 100% arabica
Více >>
Výrobce: cafe eternity

180 Kč S DPH

vyprodáno

Varianta neexistuje

DARK EL SAVADOR - PIEDRA GRANDE - MENENDEZ - gourmet coffee

 

100%arabica

Bodové hodnocení – 86,25bodů

Zpracování – mokré

Nadmořská výška – 1350m n. m.

Sklizeň – Listopad až Březen

Odrůda – bourbon

Chuťový profil – výrazné, sladké kakao zdůrazněné o chuť arašídu a mírná citrusová acidita

     

S tmavě praženou kávou to myslíme vážně! Jistě má tento styl co nabídnout a proto jsme vybrali tuto špičku s vysokým bodovým ohodnocením.

       

Piedra Grande se nachází v horském pásmu Apaneca Ilamatepac. Rozloha farmy je 40 hektarů, z toho na 38 hektarech je pěstovaná káva a na zbylých 2 hektarech jsou vnitřní(vnitrostátní) silnice.

Průměrná nadmořská výška je 1000m n. m. Půda je vulkanická a velmi kvalitní pro pěstování kávy. Průměrné roční srážky jsou 1800 ml.

Na plantáži se pěstuje ve 100% odrůda bourbon, průměrné stáří kávovníku je 15 let a na jednou hektaru je přibližně 5000 kávovníku. Stín je zde zajištěn původními(domorodými) stromy.

Produkce na této farmě je okolo 1260 pytlů po 69 kilech. Plantáž má certifikát Rainforest Alliance.

Veškeré zpracování kávy se provádí přímo v Piedra Grande, jsou zde na vše vybavení.

  

  

A jak vlastně pražíme kávu?

   

Pražíme do středního spektra. 

Naše NEJSVĚTLEJŠÍ pražení je vlastně STŘEDNĚ-SVĚTLÉ pražení.

Naše NEJTMAVĚJŠÍ  pražení je vlastně STŘEDNĚ TMAVÉ pražení.

Jinak řečeno, naše světlé, může být ještě světlejší a naše tmavé, může být někde jinde ještě tmavší.

   

A právě síla a jemnost NEJVÍCE určuje jak je káva pražena.

NEJSVĚTLEJŠÍ káva bude mít číslovku 1 a bude NEJJEMNĚJŠÍ. 

NEJTMAVĚJŠÍ káva bude mít číslovku 16 a bude NEJSILNĚJŠÍ.

16 bodová stupnice reálně znamená 16 stupňů Celsia!  

    

Kolem bodu 8-10 káva postupně ztrácí aciditu, zvyšuje svoji sladkost a začíná být výraznější. Laicky řečeno bude silnější a samozřejmě i hořčí.  Hořkost a tedy síla kávy se od tohoto bodu začíná postupně projevovat.

Čím menší číslo, tím jemnější bude káva. A naopak, čím větší číslo, tím bude káva výraznější.

    

Acidita bude s menším číslem největší a postupně se bude snižovat, ale toto hlavně ovlivní příprava kávy. S různou přípravou kávy se mění i acidita, tedy ta proslulá kyselost. 

V dalším článku se k ní vrátíme a rozebereme vhodnost naších káv pro různé druhy přípravy kávy.

    

Bogdan Raszka 23. 01. 2019, 13:43

Použité na espresso: Tmavě pražená, provoněná kakaem a čokoládou. Sladká. Podle popisu by se měla objevovat mírná citrusová acidita - tu jsem zatím ne ... více

více

Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)

Jana Vincurová 04. 04. 2019, 08:41

skvělá vyvážená chuť

Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)