odrůda 100% arabica, Yellow Catuai
Tarcízio Aldo Zugliani koupil farmu Sao Francisco da Bela Vista v roce 1993 od Jose Antenora Andradeho. Na farmě začal zlepšovat infrastrukturu, investoval do nových technologií na zpracování kávy a sušení kávy. V neposlední řadě udělal analýzu půdy a podle výsledku vysadil nové kávovníky, hodící se přesně do daného typu půdy.
Kvalita půdy je zde ojedinělá, hned sousedící farma je slavná Sitio Sertaozinho, a tak se dá očekávat i velmi kvalitní výsledek chutí vypěstované kávy. A díky dokonalému zázemí a pečlivému zpracování také stabilní úrodu.
Sklizeň a následné sušení je přímo na farmě. Poté je káva dovezena a uskladněna ve skladu COCARIVE. Tato organizace se stará o následné třídění a známkování kávy. A to včetně následného prodeje a exportu. Také pomáhá farmářům v technických otázkách pěstování kávy a to nejen proto aby výsledná kvalita co největší, ale také aby vše bylo v souladu s ochranou přírody.
Pěstování kávy v této oblasti je dlouholetou tradici, která zaručuje produkci vysoce kvalitní kávy. Velmi mnoho káv z tohoto regionu vyhrává Cup of Excellence každým rokem.
V roce 2011 MANTIQUEIRA DE MINAS dostala známku PGI Protected Geographical Indication díky své tradici a světově známé reputaci v pěstování vysoce kvalitní kávy. Káva pěstována v této oblasti je typicky komplexnější s hlubším chuťovým profilem.
Největší producent kávy na světe. Více než 50% kávy z celého světa je vypěstováno zde. Není se tedy čemu divit, že také kvalita kávy je zde tak rozdílná. Navíc se zde pěstuje jak Robusta tak Arabica, specifický Rio Minas, standardní Santos. Také tu najdeme výběrovou kávu, specificky jemnou, sladkou, místy jemnými ovocnými tóny. Brazílii také najdeme na předních příčkách v konzumaci kávového nápoje.
Většina kávy vypěstována zde je v komerční kvalitě a nemá co dělat s výběrovou kávou. Káva zde hrají hlavní roli ve zdejší ekonomice a není proto divu, že se zde klade větší důležitost na objem pěstování, než na samotnou kvalitu kávy v šálku. Většinou zde najdeme rozlehlé farmy s automatizovaným sběrem a zpracováním a to pro dosažení maximálního objemu vypěstované kávy. Nutno podotknout komerční kávy.
Ale i zde můžeme najít kvalitní výběrovou kávu. Rostoucí počet farmářů, kterým jde o kvalitu a né o objem je toho jasným důkazem. Ovšem všeobecně menší nadmořská výška a málo vulkanická půda to ztěžuje, ale zase na druhou stránku, právě pro tyto vlastnosti je charakter regionu znám pro svou jemnou oříškovou, sladkou a čokoládovou chuť. A s organizací jako COCARIVE, které pomáhá farmářům dosáhnout lepšího chuťového výsledku hledání výběrové kávy veselejší.
Hana Kunzfeldová 23. 01. 2018, 16:17
Má lahodnou chuť
Má lahodnou chuť
Žádné
Žádné
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)