(15)

Tato káva je perfektně slaďoučká, lahodná, delikátně ovocná (modré ovoce) s kulatým a dokonale vláčným tělem. Více >>
Výrobce: cafe eternity

200 Kč S DPH

vyprodáno

Varianta neexistuje

KAGUMOINI (NYERI) KENYA AB+

Gourmet Coffee, microlot

100% arabica, SL28 & 34

Bodové ohodnocení: 86-88 bodů

Oblast: Karatina town, Nyeri county
Kvalita: AB+ microlot
Farma: Kagumo-ini
Cooperativa: Mugaga Cooperative Society
Sklizeň: 2016
Nadmořská výška: 1220 – 2300

Věděli jsme, že pokud budeme letos kupovat kávu z Keni, bude to oblast NYERI. Kenya, to je PANÍ káva a takovou jsme ji chtěli mít. Měli jsme jednu podmínku a to, že nemusí být výrazně aciditní jak to u těchto káv bývá zvykem. Povedlo se maximálně, velikost AB je jen nepatrně menší než AA, ale zato acidita je zde menší. Náš microlot, dokonce ještě více ovocnější a výrazně sladce šťavnatější než u velikosti AA.

Tuto kávu určitě každému doporučujeme mít doma..

Věnujeme neskutečné množství času výběru našich káv, a to také proto, že opravdu nechceme, aby káva stála více než 200kč/250g. Toto je nějaká naše pomyslná hranice, kde nám moc nedává smysl mít dražší kávu.

Přesto se opravdu někdy stane, že narazíme na něco, co je třeba okusit. Prostě to stojí za to. Tak jako tato Kenya.

Na tyto kávy se pak bohužel nevztahuje věrnostní systém, za toto se omlouváme.

Zrna této kávy po upražení

Zrna čerstvě upražené kávy KAGUMOINI (NYERI) KENYA AB+ Gourmet Coffee

Kagumoini stanice

Kagumoini je jednou z pěti washing stations v Mugaga spojených(společných) družstev v oblasti Nyeri. Dalšími wash. St. V Mugaga jsou Kiamabara, Kieni, Gathugu a Gatina. Kagumoini se dostalo do podvědomí v roce 1972 a shromažďuje okolo 1500 malých farmiček. Kagumoini stanice zpracovává kávu z rozsáhle oblasti, asi 161 hektarů. Tato rozsáhla oblast dává skvělou možnost, že kávové třešně jsou sbírány v různých nadmořských výškách. Farmičky jsou rozprostřeny od 1220 až po 2300m n. m.

Káva z oblasti Nyeri je velmi dobře známá svou ohromnou kvalitou a intenzivní ovocnou chuť.

Farmáři dodají zralé kávové třešně do hlavní washing stanice, kde se třešně protřídí, odděluje se dužina od kávové pecky, proplachuje se a následně se suší. Sušení probíhá na vyvýšených stolech. Většinou trvá tři týdny. Během noci a v období velkého tepla(tedy i vlhka)jsou stoly zakryty, aby nedošlo k navlhnutí sušené zelené kávy. Poté se vše roztřídí podle kvality, velikosti a vzhledu. A každý týden je pak v Nairobi kávová aukce.

Kenya

Produkce kávy v Keni se datuje už od roku 1880. A je celosvětově ceněná a velmi oblíbená. Pro pěstování kávy je tady naprosto úžasné klima, půda i nadmořská výška. Největší produkce zelené kávy je z oblasti centrální Keni, kde se nachází právě Kiambu, Kirinyaga, Muranga a Nyeri. Je to okolo 39000metrické tuny což je asi 70% z Keňské produkce zelené kávy.

Klima

Keňa má dvě období dešťů, což znamená dvě sklizně. Delší deštné období je od března po květen a kratší je pak v říjnu. Centrální area má dvě sklizně, ale jiné oblasti mají sklizeň jen jednu.

V Keni je opravdu nádherně úrodná půda, vulkanická a velmi bohatá na organické látky.

Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)

Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)

Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)

Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)

Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)