(2)

Tuto kávu určitě každému doporučujeme mít doma.
Věnujeme neskutečné množství času výběru našich káv, a to také proto, že opravdu nechceme, aby káva stála více než 200kč/250g. Toto je nějaká naše pomyslná hranice, kde nám moc nedává smysl mít dražší kávu.
Přesto se opravdu někdy stane, že narazíme na něco, co je třeba okusit. Prostě to stojí za to. Tak jako tato Ethiopia Chelelektu.
Více >>
Výrobce: cafe eternity

200 Kč S DPH

skladem

Varianta neexistuje

Ethiopia Chelelektu

kvalitní třída gr.1
odrůda 100% arabica, heirloom

Bodové ohodnocení: 86,5-88
Nadmořská výška: 2000-2200m

Chuťový profil kávy Ethiopia Chelelektu

Najdeme zde klasický ethiopský kávový profil živý a jasný. Sladký květinový profil s jemným nádechem citrusů a broskve.
Podařilo se nám dovézt první jakost (gr.1) kávy ze zpracovatelského závodu kávy Chelelektu. Chelelektu je město v Kochere distriktu jenž se nachází v Gedeo zóně. Kochere je jižně od regionu Yirgacheffe, západně od Gedeb regionu, severovýchodně od Oromia regionu.
Chelelektu je známka jisté kvality, ověřeno po mnoho let světovými znalci.
Zrna mají hlubokou modro-zelenou barvu. 

Zpracování zrn kávy Ethiopia Chelelektu

Pulpovacím strojem a vodou se nejprve oddělí kávová slupka. Dužina kávové třešně se oddělí při fermentačním procesu. Jakmile je fermentační proces u konce, zbylé kávové zrno je dokonale propláchnuto čistou vodou a následně sušeno na afrických postelích ve stínu po dobu 10-12 dnů. Výsledná vlhkost je přesně 12%. Nenásilné sušení se také pozitivně projeví ve výsledném šálku. Čisté a suché kávové zrno je pak uskladněno, vytříděno a označeno.  

Gedeo

V GEDEO zóně je káva pěstována na velmi malých políčkách, skoro dá se říct na malých zahradách a to společně s ostatní vegetací. Je zde typicky červená půda, jenž jde do hloubky cca 1,5m a má velmi vysoký obsah železa. V této dostatečně hluboké půdě se velmi dobře rozvíjí dlouhý kořenový systém kávovníku. To znamená, čím větší kořenový systém, tím více dostane potřebných nutričních látek ze země. To také znamená, že kávovník dorůstá do větších rozměrů. Kávovník je vlastně vyživován ze vzduchu, půdy a vody. Půda bývá dost specifická a v tomto případě vysoký obsah železa hraje důležitou roli při produkci chlorofylů, jenž je vysoce potřebná při fotosyntéze a získávání energie ze světla. 
Přičteme-li k této konkurenční výhodě vše ostatní, víme že kávovník má dostatek energie k růstu dokonalých třešní.

Kde se káva pěstuje

Káva se převážně pěstuje v jihozápadní a jihovýchodní části Oromia regionu a v ''Southern Nations, Nationalities and People Regions (SNNPR)’’. A to převážně malými farmáři, kde průměr kávového pole je okolo 2ha. Takto je vypěstováno na 95% produkce země. Vše je nadále rozděleno do různých kávových regionů, kde každý z nich má svůj charakter chuti. Tři nejznámější kávové regiony jsou HARRAR, GHIMBI a SIDAMO.

Tradice v pěstování

Pěstování kávy je zde výrazně tradiční, typicky bez hnojení a přidávání aditiv, s manuální kultivací a manuálním sušením. Máme zde čtyři tipy pěstované kávy: lesní, polo lesní, zahradní a plantážní.

Lesní pěstování kávy

Káva je pěstována divoce v pralese (lese) a to ve stínů stromů. Není zde definován majitel kávovníku.

Polo lesní

Káva pěstovaná v pralese, kde farmář prostříhává a stará se, aby kávovník měl malý dostatek světla, ale aby převážně zůstal ve stínu. Sleduje a stará se o kávovník v průběhu roku. Stává se z něj majitel vypěstované kávy.

Zahradní káva

Káva je pěstovaná na rezidencích majitele společně s ostatní vegetací. Vše v souladu s BIO/ORGANICKOU zásadou pěstovaní. Káva je ovšem vysazována účelně.

Plantážní káva

Komerční pěstování na státní půdě, nebo s pomocí investora za účelem exportu kávy. Zde se jedná o klasickou plantáž s použitím hnojiv a moderní techniky. 

Export a místní obliba kávy

Celá polovina produkce kávy z Etiopie jde na domácí trh. Etiopie je lídrem ve spotřebě kávy v celé Africe. Na hlavu každého obyvatele se počítá úctyhodných 2,4kg. Káva zde má sociální a kulturní hodnotu. Obyvatelé ji pijí jak při rodinných setkáních a při různých svátcích, pohřbech a jiných kulturních akcích.  Káva která se prodává lokálně je nižší kvality, jedná se o kávu jenž nesplňovala kvalitativní podmínky pro export. Paradoxně na lokální marketu je cena vyšší než je samotná exportní cena.

Kávový národ

Až na 20% populace je buďto přímo nebo nepřímo závislá na kávové produkci. Na 15 miliónů lidí pěstuje kávu na polích a k tomu je třeba přičíst lidi pracující ve zpracovatelských závodech, exportu, domácím marketu a jiných.
V roce 2014 byla Ethipia 5 největším producentem na světě a lídrem v Africe. Káva je zde jasnou jedničkou v exportu a generuje až 30% exportního výdělku.

EXc - Ethiopian Commodities Exchange

Ethiopia je jednou z mála zemí, kde není trh s kávou liberální. Všichni nákupčí (traders)musí nakupovat kávu přes ECX (Ethiopian Commodities Exchange), s výjimkou několika co-operativ (družstev) a velkých pěstitelů kávy. Ovšem všichni musí mít kvalitativní certifikát od laboratoře ECX.
Vláda Ethiopie ustanovila ECX pro kontrolu prodeje zemědělských plodin, aby tak zabránila spekulačnímu prodeji a minimalizovala ‘’prostředníky’' v prodeji. Byla založena roku 2008 za pomocí USAID. Káva takto prodávaná je označována jako komoditní. pražená káva jde na export jen v ojedinělých případech. v 70-80% jde na export surová káva zpracovaná suchou cestou, 20-30% je surová káva zpracovaná mokrou cestou.
Prodej kávy přes EXC je na třech úrovních.
Lokální, který se odehrává v místě pěstování kávy. Národní je v Addis Abeba, kde se transakce provádí v otevřené aukci. Mezinárodní kde exportéři prodávají kávu importérům. Kávový export přitom může provádět pouze občan Etiopie.

Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)

Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)