Žádná položka
Reportáž ze školení

Reportáž ze školení

16. 02. 2017

Nová reportáž z baristického kurzu pro Kavárnu Vagón kterou vede zkušená kávová koučka Lucie Nadymáčková

Číst celý článek
Jak skladovat kávu

Skladování kávy, aneb jak se nepřipravit o dobrou kávu

03. 03. 2017

Nevíte jak správně skladovat kávu tak, aby neztracela na aroma a chuti? Pak čtěte tento článek o správném skladování kávy.

Číst celý článek
Arabica a robusta rozdíly

Arabica vs. robusta – příbuzní, kteří jsou však tolik odlišní

16. 01. 2017

S pojmy Arabica a Robusta se při výběru své milované kávy setkáváte prakticky vždy. Jsou si navzájem tak podobné, a přitom tak odlišné. Při našich odborných kávových kurzech se téměř vždy setkáme s vašimi zvědavými dotazy právě na tyto dva základní rozdíly

Číst celý článek
Aeropress

Aeropress - jak připravit výbornou kávu za pár minut

08. 11. 2016

Jste často na cestách a milujete čerstvou kávu? Aeropress je řešení právě pro vás! V kombinaci s ručním mlýnkem máte skvělé pomocníky pro přípravu lahodné kávy prakticky kdekoliv.

Číst celý článek
Cena instantní kávy a její složení

Cena instantní kávy a její složení

25. 10. 2016

Proč je instantní kafe tak drahé a jaké je vůbec jeho složení či z čeho se vlastně vyrábí? Tak na tyto otázky Vám odpoví tento článek.

Číst celý článek
Chemex

Chemex skvělá alternativa na přípravu špičkové filtrované kávy u vás doma.

10. 01. 2017

Další z řady alternativních metod přípravy filtrované kávy. Který zaujme svým designem i jednoduchosti přípravy.

Číst celý článek
Balení

Balení kávy

02. 12. 2012

Čerstvě upražená káva produkuje plyn CO2, a proto by neměla být balena do uzavřeného sáčku či kontejneru. Káva se nejčastěji nechá odstát (případně se pomele), a poté se zabalí. Nutno zde dodat, že by se měla začít pít až po 2-3 dnech, teda po ustálení chemických reakcí v upraženém zrnu.

Naše společnost používá revoluční balící systém vynalezený italským inženýrem L. Goglio, který zabraňuje vpouštění vzduchu do sáčku a umožňuje vypouštění zmíněného CO2. Pokud by oxid uhličitý neměl kudy „uniknout“, nastala by exploze sáčku.

Číst celý článek
French Press

French Press

10. 11. 2016

French Press je další z alternativních možnosti přípravy skvělé kávy u vás doma. Připravili jsme pro vás popis, tipy a jednoduchý návod k přípravě kávy touto metodou.

Číst celý článek
Historie kávy

Historie kávy

02. 12. 2012

Arabové byli první, kteří začali s komerčním pěstování kávy. Také se postarali o popularizaci kávového moku, snad právě proto, že je to příhodný nápoj pro islámskou kulturu: nealkoholický nápoj stimulující myšlení.

Nemůžeme ovšem s jistotou říct kdy a jak se káva dostala z Ethiopie na Arabský poloostrov. Ale věříme, že obchodník z království SABA přinesl kávová zrna ze svého domova (dnešní Ethiopie, region KAFFA) na Arabský poloostrov.

Číst celý článek
Instantní káva – víte, co vlastně pijete?

Instantní káva – víte, co vlastně pijete?

18. 10. 2016

V naší pražírně často slýcháváme dotazy, týkající se instantní rozpustné kávy. Co to vlastně je? Jak je možné, že je instantní káva mnohdy i násobně dražší než kvalitní a poctivá zrnková káva?

Číst celý článek
kolombie problem

Kolumbie a export kávy, velký problém?

02. 12. 2012

Boca Raton, March 20 - Colombia, the world's third biggest coffee producer, looks set to produce 11 million 60-kg bags in 2009, down from last year's 11.48 million bags, a spokesman for the National Federation of Coffee Growers of Colombia said Thursday......

Číst celý článek
mletí kávy

Mletí kávy

24. 10. 2016

Pro Váš  ještě lepší požitek z kávy jsme změnili způsob mletí kávy a rozdělili do více možností. 

Číst celý článek
Moka konvička

Moka konvička

09. 12. 2016

Chcete se dozvědět jak si jednoduše připravit výbornou kávu? A neplatit desetitisíce za kávovar? Pak určitě čtěte dál.

Číst celý článek
Pěstitelské oblasti kávy

Pěstitelské oblasti kávy

02. 12. 2012

Kávovníky potřebují nemrznoucí podnebí, dostatek deště a hodně slunce. Rostou v nadmořské výšce od 0 do 2 000 m a to na rozdílných půdách a mikroklimatech. Káva se pěstuje ve více než v 80 zemích světa, například v Americe, Africe, Arábii, Indonésii.

Číst celý článek

Proces pražení

02. 12. 2012

Celý proces pražení trvá 10 až 18 minut. Vše závisí, do jakého stupně budeme pražit, a také jaká zrna použijeme. Jako první si nachystáme 2 až 2,5 kg zelené kávy na pražení.

Pražící stroj nahřejeme na teplotu mezi 195 až 215. Toto závisí jaká zrna pražíme a jakou mají vlhkost. Optimální je 12%. Pří vyšším procentu měníme pražící styl a než kávu začneme pražit tak ji tzv. sušíme.

Číst celý článek
Robusta a espresso

Robusta a espresso

02. 12. 2012

Často slýcháváme jak je Robusta důležitá v espresso směsi. Teda v gurmánské espresso směsi, kde se nehledí na cenu a Robusta se nepřidává do směsí z finančního hlediska. Většinou se dovíme, že Robusta zvyšuje objem pěny a její stálost-životnost. Pro potvrzení či vyvrácení tohoto tvrzení jsme se rozhodli udělat malý experiment.

Číst celý článek
Charakteristika kávy

Charakteristika kávy

02. 12. 2012

Vše závisí na několika faktorech srážkách, slunci, sklizni, přepravě, pražení a taky přípravě kávy. Ve světě kávy je více výjimek než pravidel. Jako například kávy z Havaje a karibské oblasti nesplňují geografická kriteria pro pěstování gurmánské kávy. 

Číst celý článek