Moka konvička | Cafeeternity.cz | Cafe Eternity
3584a662943cd9-moka-konvicka.png

Moka konvička

Chcete se dozvědět jak si jednoduše připravit výbornou kávu? A neplatit desetitisíce za kávovar? Pak určitě čtěte dál.

Příprava kávy v moka konvičce

Moka konvička patří zcela právem do našeho výčtu nejběžnějších metod domácí přípravy kávy. Ačkoliv nemůžeme říct, že by patřila k nejlepším a nejšetrnějším metodám, jak si doma připravit dobrou kávu plnou originálních chutí, je nesmírně populární a přinesla doslova kávovou revoluci do nespočtu domácností. 

Ptali jsme se našich zákazníků, co na moka konvičce mají nejradši. Nejčastější odpověď? Nadšené čekání na známý chrchlavý zvuk probublávající horké kávy. Geniální jednoduchost samotné obsluhy konvičky. Pořádný nakopávák mocně silné chuti. Kávu můžete v konvičce klidně nechat delší dobu, protože se kávová sedlina po proběhlé extrakci nelouhuje déle v kávě.

Jak vznikla moka konvička?

Výroba moka konvičkyPoprvé s ní oslnil zákazníky v roce 1933 italský inženýr Alfons Bialetti. Ve své firmě na odlévání hliníku pověřil výrobou šikovného italského vynálezce Luiigi de Pontiho. Ten vymyslel a uvedl do praxe jednoduchý kávovar, který dnes milují miliony nadšených kávomilců. V Itálii moka konvičku, zvanou také bialetka, najdete snad v každé domácnosti. V současnosti však hliník stále častěji nahrazuje nerez, keramika nebo sklo.

 

 

Jak moka konvička funguje?

Princip konvičky je vcelku jednoduchý a vychází ze základů fyziky střední školy.

 Při zahřívání vody v pevně uzavřené nádobě dochází k vytváření páry a zvyšování tlaku. V určité chvíli dojde k prudkému nárůstu objemu této vroucí tekutiny a k rychlému výronu horké vody a páry nejbližším možným otvorem. Na tomto principu koneckonců fungují i parní stroje a populární tlakové hrnce, které máte doma.

Jak funguje moka konvička

Zdroj: auparadisduthe.com

Moka konvička není jiná. Při zahřívání vody ve spodní části vzniká hodně páry. Ta vytváří tlak na horkou vodu, která v určité chvíli expanzivně probublá mletou kávou a protlačí jí kovovým sítkem až do nádobky na hotovou kávu.

Výhody moka konvičky

  • Snadná obsluha a čištění
  • Lze použít všude, kde je zdroj tepla – cestovní kávovar
  • Relativně nízké pořizovací náklady

Nevýhody moka konvičky

  • Vyšší teploty extrakce kávy
  • Riziko popálení
  • Někdy prká a kape

Mletí kávy:

Doporučujeme spíše jemné mletí až střední. Ne tak hrubě jako na french press. Pamatujte, že jemnost mletí kávy u bialetky výrazně ovlivňuje sílu a aroma kávy.

Příprava kávy v moka konvičce

Jak je asi patrné z principu fungování konvičky, samotná příprava kávy v ní je velmi snadná.

  1. Do spodní nádoby nalijte horkou vodu těsně pod přetlakový ventil. Můžete použít i studenou vodu, ale prodlužujete tak dobu zahřívání mleté kávy v zásobníku.
  2. Zásobník ve tvaru trychtýře naplňte čerstvě mletou kávou (použít můžete arabicu nebo třeba brazilskou kávu záleží na chuti), a to úplně do plna. Některé konvičky mají rysku jako praktický ukazatel. Kávu nestlačujte, jen zarovnejte, např. tupou čepelí nože.
  3. Na závit přišroubujte horní součást konvičky a pevně utáhněte. Některé konvičky mají odnímatelné kovové sítko, většina je však vybavena pevným neoddělitelným sítkem.
  4. Velmi pečlivě utáhněte. Určitě se nechcete dočkat prskání vroucí páry přes gumové těsnění na sporák. Při úniku tlaku navíc přijdete o spoustu chuti, protože se kávovým pukem nebude valit horká voda potřebnou rychlostí a tlakem.
  5.  Jakmile dojde k protlačení kávy do horní nádobky, stáhněte plamen na minimum a ujistěte se, že máte zavřené víčko konvičky. Ke konci extrakce konvička velmi ráda prská.
    Vroucí káva je to poslední, co chcete mít na svém oblečení a všude po sporáku.
  6. Vypněte ohřev a konvičku stáhněte ze sporáku ihned po dokončení extrakce. Konvičku dále nezahřívejte

Specifika kávy z moka konvičky

Korektně řečeno, od moka konvičky nečekejte kávu se silou espressa. K tomu není schopna vytvořit dostatečný tlak. Vyvine tlak na úrovni 1 - 1,5 bar, což je na espresso skutečně málo. Nejedná se ani o filtrovanou kávu v pravém slova smyslu. Milovníkům jemné filtrované kávy přijde moka káva často jako silný cloumák.

Moka káva má v mnohých případech unifikovanou chuť a není ideální k degustaci výběrových špičkových káv, na to je vhodnější aeropress. Mletá káva se při extrakci v kovovém zásobníku a celém těle konvičky při celém procesu silně zahřívá.

I samotná extrakce probíhá vroucí vodou, což už samo o sobě mírně snižuje chuťový požitek z vaší kávy. Můžeme mluvit o chuti, připomínající příliš dlouze pražená kávová zrna.

Moka kávu ocení hlavně ti, kteří mají rádi hořkou kávu bez výrazné acidity a pro které je káva především silnou dávkou kofeinu a energie.

Často se nás ptáte, jak je možné připravit z moka konvičky tolik šálků, na kolik je určena podle výrobce. Je to prosté. Je určena pro 30 ml kávy na porci a tak dokonale zmate ty, kteří si pod pojmem káva představí pořádný čtvrtlitrový hrnek.

Co si hlídat?

  • Pravidelně kontrolujte stav těsnění v konvičce. Unikající pára je nebezpečná a netěsnost celkově negativně ovlivňuje chuť výsledného nápoje.
  • Nestlačujte mletou kávu v nádobce, jen zarovnejte.
  • NIKDY nemyjte moka konvičku saponáty ani houbičkami od saponátů. Doporučujeme pouze horkou vodu a vaše šikovné prsty.
  • NIKDY nenalévejte vodu ve spodní nádobce nad přetlakový ventil. Při ucpání sítka jemně mletou kávou může dojít k pořádnému maléru.