Cena instantní kávy a její složení | Cafe Eternity
n580f1536b64ad-instantni-kava-2.png

Cena instantní kávy a její složení

Proč je instantní kafe tak drahé a jaké je vůbec jeho složení či z čeho se vlastně vyrábí? Tak na tyto otázky Vám odpoví tento článek.

V našem minulém článku jsme se věnovali metodám výroby instantní kávy a její historii. Možná si však řada z vás marně láme hlavu, proč je v porovnání i se špičkovou zrnkovou kávou instantní směs tak drahá. Určitě vás také zajímá, co si vlastně za poměrně vysokou částku kupujete za surovinu? 

Protože jde především o vaše zdraví a obsah vaší peněženky, považujeme za důležité zmínit i reálná fakta.

Proč je instantní káva tak drahá?

Výroba rozpustné kávy je velmi složitý a finančně nákladný proces hned z více důvodů.

Pro vaši představu, na výrobu jednoho kilogramu rozpustné kávy je potřeba někdy až 10 kg zrnkové kávy a vzniká při něm spousta odpadu. Již tento fakt razantně navyšuje cenu výsledného produktu a dělá z instantní kávy poměrně luxusní nápoj.

Konečnou cenu dále ovlivňuje proces samotné extrakce kávového výluhu a jeho přeměna spray dried sušením a lyofilizací.  Spolyká neuvěřitelné množství vody a energie, kterou zaplatí vždy konečný zákazník.

V neposlední řadě cenu ovlivňuje také druh sběru kávových plodů. Ruční sběr zabírá logicky více času a navyšuje cenu vstupní suroviny – zelené kávy. Strojový sběr je tedy u instantních káv dominantní metodou sbírání.

Co vlastně pijete?

Pro zjištění, co do sebe při pití instantu vlastně dostáváte, je dobré se vrátit již na kávovníkové plantáže. Dozrávání keře kávovníku od samotného květu až po vyzrálou červenou kávovou třešni trvá řádově 6-8 měsíců u samosprašné Arabiky a 9-12 měsíců u Robusty. Pro velké kávové producenty tak není ekonomicky přínosné sbírat plody z keřů několikrát ročně, ale provést sběr najednou.

Složení instantní kávy

Protože je ale káva jako surovina velmi drahá, využívá se takřka vše, co je využitelné a prodejné. Výběrově se tedy při sklizni selektují vyzrálé temně červené kávové třešně jako káva prémiové kvality. Poté se selektují nedozrálé kávové třešně a naopak přezrálé, které se prodávají na kávových burzách za nižší ceny. Zejména u přezrálých plodů existuje významné riziko hromadění škodlivých látek jako ochratoxin A, který vzniká plesnivěním přezrálých kávových zrn. Dalším strašákem jsou akrylamid a furan, vznikající při přepražování nezralých kávových zrn.

Především tato nezralá, přezrálá a poškozená kávová zrna byste tak měli očekávat ve vaší instantní kávě, protože jsou pro výrobce ekonomicky nejpřijatelnější alternativou pro výsledný instant. Navíc je na kávových burzách běžně prodáván i kávový prach, což je de facto prach, vzniklý třením kávových zrn v žocích s kávovými zrny. Nemusíme vám připomínat, kolik skutečného prachu obsahuje že?

Drsná výroba ničí chutě

Výrobní procesy instantní kávy, při kterých se dlouze vyváří kávový extrakt dokonale „zabíjí“ chuť a aroma kávy. Pokud je ideální doba extrakce pravého espressa max. 30 vteřin, pak je zřejmé, že dlouze dlouhé provařování kávy při přípravě kávového extraktu nebude vůbec to, co byste chtěli ochutnat.

Reálně ve vaší instantní kávě dostanete produkt, který je pouze usušenou verzí již jednou připravené kávy, který je navíc často chemicky aromatizován, aby po tvrdém výrobním postupu alespoň chutnal po kávě. 
U čerstvě upražených kávových zrn se doporučuje spotřebovat je ideálně do 15 dní od pražení. Není to dogma, ale při porovnání spotřeby instantní kávy se zrnkovou by vám v hlavě měl blikat výstražný vykřičník!!!

V daném případě chceme apelovat na váš zdravý úsudek. Opravdu jste ochotní zaplatit 700 a někdy i mnohem více korun za kilo této instantní směsi?

Čím instantní "kávu" nahradit?

Podívejte se do naší sekce Základy o kávě, najdete zde užitečné informace o historii a původu kávy, metodách pěstování a také alternativních metodách, jak si připravit vynikající kávu z pohodlí vašeho domova. Metod, jak se vyhnout instantu je totiž hned několik a určitě stojí za to. 

Pokud se vám článek líbil a obohatil vás o nové informace, budeme moc rádi když jej budete sdílet.

 


"article_rating"