Chemex jako alternativní způsob přípravy kávy | Cafe Eternity
m5874bcb5cae55-chemex.png

Chemex skvělá alternativa na přípravu špičkové filtrované kávy u vás doma

Další z řady alternativních metod přípravy filtrované kávy. Který zaujme svým designem i jednoduchosti přípravy.

Co to ten Chemex vlastně je?

Chemex je překrásný aparát na přípravu špičkové filtrované kávy u vás doma. Je doslova geniálně jednoduchý a stejně geniálně vypadá. Káva z chemexu je při správném použití filtru perfektně přefiltrovaná od všech zbytků kávové sedliny. Nabídne vám maximální chuťový zážitek z vaší čerstvě mleté kávy.

Chemex má svůj název opravdu v chemické vědě. Hlavní nádoba není ve své podstatě nic jiného než tzv. Erlenmeyerova nádoba, která má upravenou a rozšířenou horní část pro vložení Chemex filtru. Vypadá v podstatě jako přesýpací hodiny. V nejúzším místě, tedy uprostřed skleněné nádoby, je dřevěný kruh, který je koženým nebo textilním páskem fixován ke skleněné nádobě. Dřevěný korzet má prostou funkci – slouží k držení chemexu, aby vás nepálily prsty.

Jak vznikl Chemex (historie)

Chemex má za sebou více než 75-ti letou historii. Navrhl jej Američan s kořeny v Německu, doktor Peter Schlumbohm (1896 – 1962) v roce 1940 (v některých zdrojích 1941). Nutno dodat, že skutečně „uhodil hřebíček na hlavičku“. Velmi krátce po uvedení se Chemex dostal do prémiové kolekce moderního designu MOMA a získal si obrovskou oblibu v mnoha amerických domácnostech.

Chemex historie

Zdroj: http://cf.collectorsweekly.com/uploads/2013/10/moma-and-ad.jpg

V chemexu si připravíte typickou manuálně filtrovanou kávu. Oproti elektrickým kávovarům musíte vodu přivést k teplotě blížící se bodu varu odděleně. Kávu následně ručně pomalu zaléváte. Je to smyslný a voňavý rituál, který máte pod kontrolou od začátku až do konce filtrace.



Výhody

Velmi jednoduchá obsluha

Perfektně filtrovaná káva bez sedliny – ideální doba extrakce

Celý proces přípravy pod vaší kontrolou

Snadné mytí, údržba

Skvěle vypadá



Nevýhody

Speciální Chemex filtry

Skleněné tělo chemexu je velmi horké – POZOR

Mletí kávy

Kávu do chemexu melte nahrubo, jen o trochu jemněji než na úroveň frech pressu. Osvědčilo se nám přirovnání k jemnému pískovému cukru.

Mletí na chemex

Zdroj: https://static.prima-coffee.com/media/grind-settings/grind-setting-chemex-aeropress-lg.jpg

Co je třeba:

Čerstvě pražená a čerstvě mletá káva (30 – 35 g/ 500 ml vody), Chemex s originálním filtrem, horká voda, váha na odměření množství kávy, stopky

Příprava kávy v chemexu

1. Připravte si čerstvou, hrubě namletou kávu, Chemex a přiveďte vodu k varu. Vodu poté nechte odstát cca 1 - 1,5 min, kdy její teplota klesne na 93-96 °C.

2. Propláchněte Chemex filtr – tento krok mnozí majitelé chemexů opomíjejí a pak se podivují zvláštní papírové pachuti, kterou filtr přenesl do kávy. Před samotnou přípravou kávy filtr vždy propláchněte v chemexu alespoň 3 dl vroucí vody. Jedině tak se zbavíte nepříjemného chuťového „ocasu“, který papír zanechává. Zároveň tím připravíte filtr na optimálně rychlé protékání kávy. Vodu poté s chemexu vylejte. Chemex si propláchnutím filtru zároveň předehřejete.

3. Do předmočeného filtru chemexu nasypte vaši voňavou, čerstvě mletou kávu. Do středu sedliny udělejte prstem důlek. Poté pomalým krouživým pohybem opatrně kávu zalévejte horkou vodou – cca 30-50 ml za 30 vteřin. Káva v tomto procesu předpaření a tzv. „kvetení“ bude jemně bublat a kávové zrno začne uvolňovat velké množství CO2 (snadný ukazatel čerstvosti vaší kávy – čím čerstvější káva, tím více bublinek a pěny. Nechte prokapávat cca 40 vteřin.

4. Postupně dolévejte na několikrát zbytek horké vody – cca 450-470 ml. Doporučujeme zalévat kávu pomalým krouživým pohybem, aby se kávová směs kompletně a rovnoměrně spařila.

5. Káva při tomto pomalém procesu zalévání postupně extrahuje a gravitací filtruje do spodního dekantéru. Následně stačí sundat filtr a užít si vaši skvělou kávu.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=n-8Gq9YTB_c

Co si ohlídat:

  • použití originálního Chemex filtru – proti jiným filtrům jsou Chemex filtry silnější a obsahují jinou papírovou buničinu. Ta kávu skvěle filtruje a propuští i cenné esenciální oleje. Je ale VŽDY NUTNÉ filtr pořádně propláchnout.
  • dobu extrakce – neměla by podobně jako u french pressu přesáhnout čtyři minuty.
  • postupné zalévání - Na pomalé postupné zalévání horkou vodou se skvěle hodí konvice s úzkou hubičkou – máte větší kontrolu nad proudem horké vody a postupným spařením mleté kávy.