Acidita v našich espresso směsích | Cafe Eternity
acidita-kavy.jpg

Acidita v našich espresso směsích

V každém popisu kávy se setkáváme s pojmem acidita, tedy kyselost. Kávě dodává svěžest. Šmrnc, bez kterého by to byla nuda. Mezi kávami z naší nabídky najdete druhy s nízkou i vyšší aciditou. Každý má totiž svou míru jinde. Jaká espresso směs bude sedět vám?

V každém popisu kávy se setkáváme s pojmem acidita, tedy kyselost. Kávě dodává svěžest. Šmrnc, bez kterého by to byla nuda. Mezi kávami z naší nabídky najdete druhy s nízkou i vyšší aciditou. Každý má totiž svou míru jinde. Jaká espresso směs bude sedět vám?

Kyselá káva je velké ne

Vyzkoušeli jste už někdy kávu, která pro vás byla kyselá? Tak kyselá, že jste ji ani nedopili? Vnímání kyselosti je hodně individuální záležitost. Jde o to, kdo jakou kávu pije, na co je zvyklý. V Cafe Eternity považujeme aciditu za složku chuti, která kávě dodává svěžest. Šmrnc, bez kterého by to byla nuda. Zároveň ale víme, že je třeba najít tu správnou míru.


Jak pražení ovlivňuje chuť

Nejsme pražírna, která se specializuje na light roasted coffee, neboli světle praženou kávu. Zastáváme názor, že tam, kde je to světlé, ostatní mnohdy končí. Vše je to o pražení a chuti.

Čím je káva méně pražená, tedy do světlejší barvy, tím více je rozpoznat charakter původu. Neboli to, jak chutná daný region či země. Čím více je káva pražená, tím je tento charakter méně znatelný a nastupuje negativní hořkost. Pokud je káva pražena moc světle, bude káva dominantně kyselá a pokud moc tmavě, bude zase dominantně hořká. Obojí je, aspoň za nás, špatně.

Volíme zlatou střední cestu

U nás pražíme na střed. Přesto ale v naší nabídce najdete několik káv, které jsou praženy ke světlejší hranici středního pražení. A jednu kávu pražíme k tmavší hranici středu. Zastáváme filozofii, že káva by měla být hlavně sladká.

Zjednodušeně řečeno chceme, aby káva byla méně acidní, ale se stále dobře rozpoznatelným charakterem původu. Vše bez toho, aby se do kávy dostala negativní hořkost. Jedinou výjimkou je zde přirozeně zpracovaná káva, u které je lehká hořkost klasickým jevem.

Tyto zásady nám určují, jak budeme pražit. Některé kávy, příkladem je Kenya, zpracováváme při světlejším pražení. Brazílie je pražena o trošku více, Sumatra ještě více atd.

Výběr vhodné kávy

V zásadě platí, že některé druhy kávy jsou vhodné pro určitý typ přípravy kávy více a pro jiný typ přípravy zase méně. Upřímně se domníváme, že všechny kávy z nabídky Cafe Eternity je možné použít na jakýkoliv způsob extrakce. Je dobré vědět, že acidita se ztrácí v alternativních přípravách a je výraznější u espressa. Dále je třeba vědět, že některé odrůdy arabiky jsou více acidní, jiné zase více sladké. Roli hraje také to, jak je káva zpracována.

Africké kávy budou více acidní na espresso. Bude to topka v aciditě, ale v pozitivním slova smyslu. Kyselá, ale příjemným způsobem. Kdybychom takovouto kávu pražili více, aciditu by ztratila, ale s ní také chuť původu. Navíc by se do zrn dostala zmiňovaná hořkost. A to přeci nechceme

Espresso směsi a jejich skladba

Ty nejlepší espresso směsi jsou dokonale komplexní. To znamená, že žádná složka, jako sladkost, acidita, aroma, nebo chuť nepřevyšuje ty ostatní. Těchto směsí není mnoho a mají menší až střední aciditu.

A jak si vedou naše směsi? ETERNITY řada je spíše méně aciditní a TOP PREMIUM je káva na espresso s nízkou až střední aciditou. Ale pojďme se na to podívat detailněji.

Eternity řada

Malá acidita

Malá acidita +

Střední acidita

ETERNITY ESPRESSO 100% arabica

TOP ETERNITY ESPRESSO

TOP ESPRESSO ITALIANO

ETERNITY ESPRESSO 80

ESPRESSO ITALIANO CLASSICO

ESPRESSO ITALIANO 100% arabica

ETERNITY ESPRESSO 50

ETERNITY ESPRESSO SUPER CREMA

Top Premium řada

Malá acidita

Střední acidita

Střední acidita +

ESPRESSO VESUVIO 100% arabica

ESPRESSO MILANO 100% arabica

VIVALDI ESPRESSO 100% arabica

ESPRESSO VESUVIO 80

ESPRESSO NAPOLI 80

RAFAEL ESPRESSO 100% arabica

Teď trošku podrobněji.

ETERNITY ESPRESSO 100% arabica (E100): jasná volba pro kávu s nízkou aciditou, dokonale sladká, hladké plné tělo, v chuti plná oříšků a čokolády. Vše bez hořkosti. Děláme ji od samého počátku a zde není o čem přemýšlet. Prostě jasná volba.

ETERNITY ESPRESSO 80, 50 a SUPER CREMA. (20 %, 50 %, 70 % ROBUSTY ve směsi). Podobná výše zmiňované, ale s vyšší složkou robusty. Bude hutnější až k sirupovitému tělu s nulovou aciditou. Čím větší podíl robusty, tím více bude znatelná zemitost a hořkost kofeinu.

TOP ETERNITY ESPRESSO 100% arabica: o malinko větší acidita než E100, zato více sofistikovaná, více šťavnatá s větším spektrem chuti a aromatu. Ovšem s podobným charakterem jako E100.

ESPRESSO ITALIANO CLASSICO: s lehkým podílem ovocné složky, který krásně doplňuje E100.

ESPRESSO VESUVIO, VESUVIO 80: součástí těchto směsí je tmavě pražená COLOMBIA LUCERO. Káva bude sladce hořká jako čokoláda s malou aciditou. Dokonalá pěnivost a hutnost.

TOP ESPRESSO ITALIANO a ITALIANO 100% arabica: výraznější ovocná složka dává vyniknout střední aciditě. Ale stále zde najdeme dominující tóny kakaa a čokolády.

MILANO ESPRESSO, NAPOLI 80: jasná volba pro střední acidní espresso. Dokonale komplexní kávy. Jsou s námi již od počátku. Zde již bych byl opatrný s přípravou, znalost espressa je vítaná. A pokud přípravu zvládnete, odměnou bude perfektní espresso.

VIVALDI a RAFAEL ESPRESSO: vysoce aromatické směsi se středně vyšší aciditou. Přesná příprava espressa je nutností.

Na závěr

Naše espresso směsi pokryjí celé spektrum chutí. Do budoucna ještě přibude nějaká směs s přírodně zpracovanou kávou a také se lehce zaměříme na Indonésii.

U některých směsí neuvádíme složení. Aby chuť zůstala stejná a dokonalá, musíme jej pružně měnit. A tajemství dokonale vyvážené směsi se přece neprozrazuje, to by ztratila na svém kouzlu. Tak to prostě je, když pijeme kávové cuveé.