Proč nová espresso řada? Jednoduše řečeno: Uganda natural robusta! Již asi půl roku testujeme několik druhů robusty. Chtěli jsme přírodní zpracování a prostě Uganda nám vyšla jako vítěz!
V naší nové espresso řadě budeme mít jen 3-4 espresso směsi, které budou kopírovat naše stávající, již dost populární espresso směsi. Jediný rozdíl bude robusta z Ugandy a u jedné použijeme tmavě praženou Colombii Lucero. A ANO, rozdíl bude znatelný!
Řada espresso CREMA má být vyloženě sametová s více než dokonalou cremou. Vyloženě nízká acidita až nulová acidita. Káva bude složena pro dokonalou extrakci z jakéhokoli stroje!
Sametovost zde bude hrát PRIM, bude to právě sametovost proč tuto kávu vyzkoušet. A Uganda robusta je klíč k této sametovosti.
Jedná se o přírodní zpracování, může se tedy občas objevit duté zrno.
Uganda
Africká země s populací okolo 28 miliónu, svobodná od britské nadvlády od roku 1962. Uganda patří mezí chudší země, kde kávový export hraje důležitou roli v místní ekonomice. Konkrétně okolo 27% patří kávě vůči celému exportu země. produkce čítá okolo 3 mil. kávových pytlů ročně. 10% lidí je přímo závislé na produkci kávy, která se pěstuje vyloženě na export.
farmáři
Vzhledem k velkému počtu prostředníků, kteří ovládají místní trh, zůstane farmářům jen malý dílek z ceny kávy.
káva robusta
Pěstuje se ve vyšší nadmořské výšce, není genetický modifikována, rozmnožuje se tedy klasicky. Je pěstována bez chemie. Vhodné podnebí společně s výbornou půdou zaručuje vhodné podmínky pro pěstování robusty a proto je Uganda známa a vyhledávána. Její zrno je dokonale tvrdé a zaručuje proto rovnoměrné pražení. Suché zpracování ovšem zanechá občasné duté zrno. 90% z produkce je káva robusta a většina je zpracována suchou cestou. cca 700kg je výnos na hektar.
Uganda robusta je známá jemnou, sladkou sametovou a lehce aromatickou chutí.
A nakonec: kávu doporučujeme jen těm, kteří jsou obeznámeni s robustovou chutí.