Norsko jako meka evropské kávové kultury | Cafe Eternity
15902dd961e393-norsko.png

Norsko

Káva patří k Norsku stejně jako polární záře, bílé noci a sobi. Nakoukněte s náma do meky evropské kávové kultury. Postupně Vás provedeme kavárnama napříč Norskem, seznamíme Vás s jejich kvalitou  Spousta fotek vám umožní nahlédnout do místních kaváren.

Pražení kávy a kávové kultuře se věnujeme už desetiletí. Nechceme zaspat na vavřínech, věnujeme se kávě jako našemu koníčku, a tak nám nedalo nenavštívit meku evropské kávové kultury Norsko.

Káva patří k Norsku stejně jako polární záře, bílé noci a sobi. Prosazení kávy v minulosti pomohlo chladné podnebí, dlouhá období tmy a nechvalně známá severská prohibice. Tehdy byl alkohol a daně z něj velmi drahý, oproti tomu dovoz kávy a její prodej byl mnohem dostupnější, a proto se stala káva sociálním nápojem široké veřejnosti.

Kafebar s trávou na střeše

Místní kafebar se zelenou střechou


Od té doby až dodnes obliba kávy trvá. Norsko je jedním z největších světových spotřebitelů kávy s 9kg kávy na osobu za rok a téměř nemá konkurenci. Pro srovnání v České republice je to 2,5kg kávy na osobu/rok.

A jde se na to! Příprava pomocí Aeropressu v autě může začít!

A když jsme dostali chuť na kávu, do hry vstoupila varná konvice a Aeropress :-)


Káva i Aeropress nachystán!

Vše připraveno může se připravovat káva!


Norové mají v oblibě lehčí druhy kávy. Espresso pijí méně často, oblíbená je filtrovaná káva, aeropresschemex a jiné alternativy. Typické jsou pro Norsko menší pražírny. Pečlivě vybírají kvalitní kávová zrna u místních farmářů a expedují je přímo do své pražírny. Následné pražení je spíše světlé, vynikne aroma a vůně kávy. Každá pražírna má také svůj osobitý charakter a jedinečnou atmosféru.

My jsme navštívili několik pražíren a kaváren v Oslu, Bergenu a dalších severských městech a postupně Vás s některými z nich seznámíme.

Kavárna a pražírna kávy z Osla

Kavárna a pražírna kávy z Osla


A tak se teď dostáváme k ceně kávy a kávových nápojů, lehce řečeno, vše je dražší a to cca 3x více než u nás. Z toho jasně vyplývá, že je zde velký prostor pro nákup vysoce kvalitní kávy. Je zde také vysoká úroveň servírovaných kávových nápojů. (vysoká úroveň je zde asi standard)

Zde je třeba říci, chodili jsme po předem vytipovaných místech a dopředu jsme se ohlásili. Šli jsme prostě tam, kde jsme věděli, že nás bude čekat něco zajímavého a dobrého. Pokud jsme při své cestě šli na kávu do klasického baru, hospody, čerpací stanice a jiné…., káva již bohužel nebyla na tak vysoké úrovni. A mnohdy i příprava vázla.

Za zmínku také stojí, Norsko není v EU a je to zde znát. Nepřevládají nadnárodní firmy, ale spíše malé lokální, které mají trošku blíže k obyvateli Norska. Jiná regulace a pravidla v kavárnách, byla také znát.

Další fotky z naši výpravy po Norsku naleznete na našem Facebooku v albu Norsko.

Pokud ještě nejste našími fanoušky, určitě doporučujeme napravit! Vždy se dozvíte o novinkách, akcích nebo třeba o novém článku.

Dočetli jste článek až do konce, děkujeme! Budeme moc rádí pokud jej předáte dál a budete ho sdílet.