Cukrovka, rakovina, demence | Cafe Eternity
658cfb6f47c949-kontrola-kavy.png

Cukrovka, rakovina, demence

Před čím vším nás může ochránit káva a jaké důležité složky obsahuje?

Nová studie uvádí, že nás pití kávy může ochránit před cukrovkou, demencí a některými druhy rakoviny. Při pravidelné konzumaci v přiměřeném množství může být skutečně prevencí proti rakovině tlustého střeva a jater.

Demence

Může káva zmírnit výskyt demence u lidí pijících kávu? To je otázka, kterou se zabývá spousta vědců.
Průzkum 1 400 dospělých lidí v průběhu 20 let dokazuje, že dvě třetiny pravidelných konzumentů kávy mají o hodně menší pravděpodobnost rozvinutí demence nebo Alzhaimrovy choroby.

Ačkoli není jisté, jestli je to kávou jako takovou, nebo množstvím antioxidantů obsažených v ní. Jedna věc je jistá, lidé pijící kávu mají menší výskyt cukrovky 2 typu, a to zapříčiňuje menší možnost vyššího výskytu demence.

Rakovina

Nová studie uvádí, že nás pití kávy může ochránit před cukrovkou, a některými druhy rakoviny. Při pravidelné konzumaci v přiměřeném množství může být skutečně prevencí proti rakovině tlustého střeva a jater. Káva také snižuje i hladinu cholesterolu.

Srdeční choroby

Tyto poslední studie také naznačují, že antioxidanty nacházející se v kávě mohou též snížit riziko srdečních chorob a tvrdnutí jater.

Káva obsahuje stovky složek včetně značného množství kofeinu, tattinu, který má dobrý vliv na srdce a cévy, hořčíku, draslíku, vitamín B3 a mnoho dalších.

Parkinsonova choroba, Alzhaimer

Káva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů ve světě, a experti říkají, že množství vědců, tvrdících, že přiměřená konzumace kávy může rozpoltit riziko některých vážných nemocí jako Parkinsová choroba, Alzhaimer, ledvinové i žlučnikové kameny, deprese a dokonce i sebevraždy, je stále více.

Je také nutno podotknout, že káva obsahuje více antioxidantů než sklenice borůvkového, malinového nebo pomerančového džusu.