Základ o kávě 02. 12. 2012

V dřívějších dobách se káva používala například jako energetická přesnídávka, kdy se zrna smíchávala se zvířecím sádlem. Také se z kávy vyráběl alkohol a stávalo se, že se vařily kávovníkové listy.

Od té doby, co byla káva objevena, se stala nějrozšířenějším zemědělským produktem na světe. Její obchodovatelnost je druhá největší na světě a to hned za ropou.

Káva je nejvíce náročná na zpracování. Je třeba zvládnout více než 17 procesů k dosažení tak moc vyhledávaného šálku kávy.

Průměrná roční produkce jednoho kávovníku je okolo 500 g kávy, což je okolo 50 šálků kávy. A to vše je možné, je-li kávovník starší 5 let.

Arabica a Robusta

Máme dva rozšířené druhy kávy Coffea Robusta a Coffea Arabica.

Robusta se pěstuje v nižších nadmořských výškách, je více úrodná a není moc náchylná na nemoci. Zato není příliš aromatická, má spíše robustní chuť, a to někdy se špinavým nádechem. Má 2x tolik kofeinu než Arabica. Je finančně nenáročná na pěstování.

Arabica se pěstuje ve větších nadmořských výškách. A právě nejlepší káva pochází z tohoto druhu. Přesto však se více setkáváme s nekvalitní Arabicou než Robustou a to díky tomu , že 75% světové produkce je právě Arabica. Z těchto 75% je jen 8-10% považováno za kvalitní neboli gurmánskou kávu.

Hybrids a Heirloom

Hybrid Arabica je moderní hybrid více odolný proti nemocem, produkuje více kávy a není příliš finančně náročný v porovnání s původní odrůdou Arabicy. Je s určitostí považován za lepší kávu než Robusta. Z Hybrids si můžeme vyjmenovat některé jako Caturra, Catimor, Variedad, Colombiana.

Heirloom káva je původní nezmutovaná odrůda, která je nejvíce upřednostňovaná pro jejich silně aromatickou a rozpoznatelnou chuť. Můžeme si vyjmenovat třeba Bourbon a Typica.

Diskuse