Skladování kávy 02. 12. 2012

Zjednodušeně můžeme říct, že se káva pěstuje na všech kontinentech. Dozrávání však na různých kontinentech nastává v rozdílnou dobu. Zelená káva při správném skladování, vydrží v dobré kvalitě i několik let. Je třeba však upozornit, že některá káva vydrží jen 6 až 12 měsíců. Poté částečně ztrácí aciditu. Tato káva se potom podle italských expertů dá používat na espressa.

Pravidelné zásobování

Podle našeho mínění mají částečně pravdu. Z těchto předpokladů a také z faktu, že nebudeme velcí producenti pražené kávy, budeme nakupovat kávu jen pro momentální potřebu, nikoli do zásob. Právě čerstvě sesbíraná káva přijíždí do přístavu mnohokrát za rok. Při našem zaměření na kvalitu je pro nás výhodnější nakupovat méně, ale zato častěji.

Optimální podmínky

Káva je balena do přírodních pytlů z cottonu. Podle druhu kávy a také podle původu kávy se v pytli nachází od 1 do 69kg zelené kávy. Při přepravě a následném skladování musí káva tzv. dýchat, právě z tohoto důvodu se používají přírodní materiály na kávové pytle. V případě delšího skladování, a to i dva měsíce, by se káva měla prohrabávat. To proto, aby vzduch k ní proudil ze všech stran. Bylo by dobré, aby místnost byla větraná a spíše studenějším než teplejším vzduchem, ne vlhká a bez přímého slunečního záření.

Optimální vlhkost by měla být mezi 40 až 60%. V našich přírodních podmínkách je vlhkost 70 až 80%. Pro snížení vlhkosti se používají tzv. lapače vody, které upraví vzduch na optimální vlhkost pro kávu. Může se také stát, že námi zakoupena zrna budou mít vlhkost nad 12% a to se pak řeší jiným profilem pražení kávy. Při skladování kávy, a to do jednoho měsíce, je možno ji umístit v neprodyšné nádobě.

Nevíte jak správně skladovat kávu u vás doma?

Diskuse