26. 01. 2016

Při příležitosti 10. výročí od založení firmy Cafe Eternity, Vám přinášíme rozhovor s lidmi, jenž stáli u jejího založení. Pan Michal Štusek a paní Monika Měrková si našli chvilku volného času a odpověděli na několik otázek, které by Vás mohly zajímat. 

Jak obtížné bylo začít budovat firmu Cafe Eternity?

Michal Štusek: Když se na to dnes podívám zpětně, tak to bylo celkem troufalé a docela šílené. V době kdy jsme začínali, tak tady nebyla ještě žádná konkurence, která by pražila výběrovou kávu. Celkově pojem čerstvě pražená káva byl v Česku velká neznámá!

Ale tehdy jsme si nic než úspěch nepřipouštěli a přímo slepě jsme si šli za svým.


Odkud pochází název Cafe Eternity?

Monika Měrková: Je dost obtížné vymyslet název firmy. Název, který má určitý význam, který něco říká. Eternity znamená věčnost. Nás prostě napadlo, kdo vyzkouší naše kávy, bude s námi už věčně a navěky bude zkoušet nové a nové druhy.


Kdy jste kávu ochutnali poprvé? A jak Vás napadlo začít v oblasti kávy podnikat?

Michal Štusek: Výběrovou kávu jsem poprvé ochutnal cca před 16 lety při našem pobytu v USA. Tehdy jsem viděl pořad v TV o čerstvě pražené kávě, o její chuti, o pražení…. Sedl jsem za počítač a na internetu objednal ethiopský HARRAR. Dodnes si pamatuji její borůvkovou chuť. Opět jsem sedl za PC, ale tentokrát jsem již objednával pražící stroj.

A bylo rozhodnuto!


Která káva je Vaše nejoblíbenější? Můžete dát osobní tip, kterou vyzkoušet?

Monika Měrková: Tohle je opravdu těžká otázka a nedá se na ni odpovědět nijak konkrétně. Stále nakupujeme nové kávy z různých oblasti. Každá káva má něco svého, něco čím je výjimečná, jiná, zajímavá. Ale dobře, moji favorité jsou určitě kávy z Kenii a Ethiopie.

A tip můžu dát jen tento. Zkoušejte různé druhy i směsi a třeba tu svou nejoblíbenější najdete a nebo taky ne. Ale to vůbec nevadí, buďte s námi prostě eternity.


Jak hodnotíte vývoj společnosti v uplynulých 10ti letech?

Michal Štusek: Velmi pozitivně. Díky tomu, že na prvním místě je kvalita kávy a její čerstvost, jsme se mohli přestěhovat do větších prostor, koupit větší stroj na pražení kávy.

Ale co je nejdůležitější, že i díky nám si široká veřejnost oblíbila kvalitní výběrovou kávu a jsme moc rádi, že lidé s námi objevují nové a nové chutě kávy. A moc děkujeme všem našim zákazníkům.


Na jaké novinky se mohou zákazníci v blízké době těšit?

Michal Štusek: K našemu výročí jich budeme mít spoustu. Stačí se podívat 1. února na naše stránky. Ale abych nebyl tak tajemný, budeme mít kávu z Ethipie YIRGACHEFFE ARAMO GERBOTA s lahodnými podtóny jahod. Nebo nádherný microlot z GUATEMALY s netradičním nádechem citrónu s medem a tóny malin.


A na závěr, kde byste rádi viděli firmu za dalších 10 let?

Společně: Už jenom to, že jsme na trhu 10 let je pro nás velkým potěšením a neskutečnou satisfakcí. To, kolik lidí jsme dokázali oslovit naši kávou, je pro nás obrovskou výhrou a my věříme, že do dalších deseti let oslovíme spoustu nových fandů kávy včetně mladé generace.

A držte nám palce, ať se nám co nejdříve podaří otevřít naší kavárnu.

Články