Historie kávy 02. 12. 2012

Arabové byli první, kteří začali s komerčním pěstování kávy. Také se postarali o popularizaci kávového moku, snad právě proto, že je to příhodný nápoj pro islámskou kulturu: nealkoholický nápoj stimulující myšlení.

Nemůžeme ovšem s jistotou říct kdy a jak se káva dostala z Ethiopie na Arabský poloostrov. Ale věříme, že obchodník z království SABA přinesl kávová zrna ze svého domova (dnešní Ethiopie, region KAFFA) na Arabský poloostrov.

První kávový mok

Předpokládáme, že kolem 14.-15. století Arabové (v místě, kde je dnes Jemen) se naučili kávová zrna upražit, pomlít a zalít horkou vodou. Nutno dodat, že již před 15. stoletím lidé věděli, co je to káva, ale používali ji spíše pro její stimulující účinky, a také jako bylinku, pomocí které se snažili léčit.

K úpravě chuti přidávali do kávového moku cukr, různá koření a dokonce mléko pravděpodobně kozí.

Turek v Evropě

V 17. století na území dnešního Turecka a Egypta začala převládat tzv. turecká káva, kdy upražená kávová zrna byla najemno pomleta a smíchána s cukrem.

Když v roce 1683 byli Turci nuceni opustit Vídeň, nechali za sebou své kávové zásoby. Tehdy polský hrdina Franz Geirge Kolschitzky pravděpodobně jako první otevřel vídeňskou kavárnu, kde začal podávat nefiltrovanou tureckou kávu. Později tento způsob přípravy změnil. Začal kávu filtrovat a podávat jí s kravským mlékem. A tehdy se filtrovaná káva začala rozšiřovat do západní Evropy.

První kavárny

Na začátku 17. století se káva začala dovážet ve větším měřítku do Evropy. A to právě přes Benátky, kde také jako první začínají vznikat kavárny. Mezi prvními je také kavárna FLORIÁN, která se zachovala dodnes a servíruje například klasické italské espresso.

Jako ostatní kavárny, tak i kavárna FLORIÁN však začínala se servírováním turecké kávy. Ovšem silný rakouský vliv, především na severu Itálie je donutil s postupem času přejit na kávu filtrovanou podávanou s mlékem nebo taky bez mléka.

Stravovací návyky kdysi a teď

Bude pro nás těžké si představit stravovací návyky ve středověku. Většinou se však pilo větší množství vína a piva. Před příchodem brambor byla druhá nejpoužívanější potravina právě pivo.

V průběhu 17. století se začínají tvořit sedavá zaměstnání - vyžadující mentální práci. Tito lidé byli prvními milovníky kávy, která je oproti pivu a vínu mentálně stimulovala. Káva jim pomáhala pracovat déle a s větší koncentrací.

Diskuse